woensdag 26 juli 2017

Peruaanse regering geeft reuzenmanta (manta ray) beschermde status

Peruaanse milieudeskundige Kerstin Forsberg vecht sinds 2012 voor de reuzenmanta
Een van de grootste populaties van de reuzenmanta (Manta birostris) in de wereld leeft aan de noordkust van Peru. Kerstin Forsberg wil ze beschermen - met behulp van de lokale vissers, zo bericht de nieuwswebsite Deutsche Welle dinsdag 25 juli 2017.

De niet-gouvernementele organisatie Planeta Océano probeert de manier waarop de Peruaanse gemeenschappen omgaan met reuzenmanta's te veranderen, met name hun potentiële waarde als hoogwaardige toeristische attracties die ze veel meer waard maken levend, dan dood voor de vele kustvisserijgemeenschappen van Peru.Met meer dan 500 mariene soorten ondersteunen de tropische mariene ecosystemen in Noord-Peru de grootste mariene biodiversiteit van het land, en zijn het leefgebied van meer dan 650 reusachtige manta's - een van de grootste regionale populaties ter wereld.

Met een vinspanwijdte van maximaal 7 meter glijdt de reusachtige manta majestueus door de oceaan voor de kust van Peru. Maar, hun populaties zijn de laatste 20 jaar dramatisch gedaald.

De Peruaanse milieudeskundige Kerstin Forsberg vecht sinds 2012 voor de dieren. En dankzij haar inspanningen heeft de Peruaanse regering de beschermde status van de soort toegekend. Maar, dat was maar het begin: nu pleit ze voor haar zaak in het lokale vissersdorp.
(Red. De Surinaamse Krant/Deutsche Welle)

0 comments:

Een reactie plaatsen