donderdag 27 juli 2017

Peru's Madre de Dios regio habitat van een van de dichtste concentraties ocelots in de wereld

Ongeveer 70 ocelots per 100 vierkante kilometer vastgesteld met hulp 'camera-traps'

Een ocelot vastgelegd met een 'camera trap' tijdens een studie in Peru's Madre de Dios regio. (Beeld: Castagnino, 2017)

Een onderzoek in het Peruaanse Amazonegebied heeft een van de dichtste concentraties ocelots (Leopardus pardalis) - een kleine katachtige die ook in Suriname leeft - in de wereld aan het licht gebracht, rapporteert Mongabay, aldus Earth Touch News donderdag 27 juli 2017. Romina Castagnino en haar collega's hebben 'camera-traps' gebruikt, die opgesteld zijn door het Amazon Research and Conservation Center in de Madre de Dios-regio van Peru - een van de meest diverse biologische plaatsen op de planeet -, om de populaties en de verspreiding van de ocelots in het gebied in kaart te brengen.

Door het identificeren van individuele katten in camera-trapfoto's aan de hand van het unieke patroon van de huid, stelde Castagnino's team een ​​ocelotdichtheid in het onderzoekscentrum van ongeveer 70 katten per 100 vierkante kilometer vast.  Dat is de derde dichtst mogelijke dichtheid die bekend is, na Panama's Barro Colorado Island (100 ocelots per 100 vierkante kilometer) en Peru's Manu National Park (80 per 100 vierkante kilometer). Uit onderzoek blijkt ook, dat lokale ocelots gebruikmaken van door de mens gemaakte paden als corridors en van favoriete lagune- en rivieroevers voor de jacht.

De camera's werden opgezet op monitoringpunten over een gebied van 11.000 hectare in het beschermd- en ecotoerismegebied van het Amazon Research and Conservation Centre (ARCC).

De ocelot heeft een geografisch gezien uitgebreide habitat van Zuid-Texas in de Verenigde Staten naar Noord-Argentinië en Uruguay, en ze leven binnen dit gebied van savanne tot tropisch regenwoud.

Hun dieet bestaat uit een scala aan kleine tot middelgrote prooi: alles van slangen en vogels tot agoutis, gordeldieren en apen.

Ondanks hun aanpassingsvermogen hebben de katten het niet altijd goed gedaan in de handen van de mens en eens werd flink op ze gejaagd voor hun aantrekkelijke pels. Castagnino merkt ook op, dat de soort tijdens de jaren zestig een groot populatieknelpunt  heeft ondergaan in Peru. Vandaag de dag is de bontmarkt afgenomen, maar blijft een bedreiging, samen met de vraag vanuit de huisdierenhandel, vergelding door boeren voor de dood van vee en pluimvee, en natuurlijk, habitatverlies.

De studie suggereert, dat de voornaamste bedreiging voor ocelots in het dunbevolkte Las Piedras District, waar het Amazon Research and Conservation Center zich bevindt, ontbossing is. Het team van Castagnino onderzoekt ook bezoekers die naar het centrum komen en identificeert de waarde van het lokale ecotoerisme - en de mogelijke economische boom die zo'n belangrijke populatie van ocelots in de buurt heeft.

'Bezoekers die op hun uitstapjes een ocelot hebben gezien, waren verbaasd', zei ze in het Mongabay artikel. 'Degenen die geen ocelot hadden gespot, wensen dat ze een hadden gezien.'

Ter informatie:
(Red. De Surinaamse Krant/Earth Touch News/Moongabay)

0 comments:

Een reactie plaatsen