woensdag 12 juli 2017

Protest bij Hof van Justitie om procureur-generaal hart onder de riem te steken

Burger Collectief, The Next Generation, We Zijn Moe, DA'91 en SPA blijven waakzaam


Het Burgercollectief en een handjevol andere organisaties hebben vanmiddag, woensdag 12 juli 2017. een protestactie gehouden bij het oud-gebouw van het Hof van Justitie aan het Onafhankelijkheidsplein. Deze betoging had tot doel om de procureur-generaal een hart onder de riem te steken en de rechters moed in te spreken, zodat zij zich gesterkt voelen om elke vorm van intimidatie te negeren. Dit schrijft Starnieuws.

Vakbondsleiders, enkele politici en de Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten waren samen met tientallen burgers aanwezig bij deze demonstratie.

Het Burger Collectief, The Next Generation, We Zijn Moe, DA'91 en SPA stellen in een verklaring, dat aanvallen op de rechtsstaat moeten worden afgeslagen met inzet van alle democratische en vreedzame middelen. Zij benadrukken, dat leden van de rechterlijke macht voor het leven benoemd zijn. Op de regering wordt een ernstig beroep gedaan om niet aan de Grondwet en de soevereiniteit en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te tornen.

Curtis Hofwijks van We Zijn Moe merkte op, dat de regering het opzeggen van het vertrouwen in procureur-generaal Roy Baidjnath Panday slechts in heroverweging heeft genomen. Dit is nog niet teruggedraaid. De organisaties zeggen waakzaam te blijven. Het gaat om een eenmalige actie. Nu wordt gekeken naar de reactie van de regering op de enorme hoeveelheid verklaringen die zijn uitgegeven om de stap die genomen is af te keuren.

Harish Monorath zei tegen het aanwezige journaille, dat hij besloten had poolshoogte te nemen bij de protestdemonstratie. Als Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten wilde hij kennis nemen van wat er leeft onder de burgers in deze kwestie. Ook de Orde heeft een verklaring uitgebracht waarin gewezen wordt op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen