woensdag 19 juli 2017

Regering gaat voor onderhandelingen met Alcoa

Bouterse kiest voor behoud van de bauxietsector


De regering kiest voor onderhandelingen in de kwestie Alcoa. President Desi Bouterse heeft het parlement dinsdagmiddag 18 juli 2017. informatie verstrekt over de intentieverklaring (MoU, Memorandum of Understanding - zie onderaan) die op 8 oktober 2015 is getekend door minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Dit schrijft Starnieuws.

De President Global Primary Product van de Alcoa, Roy C. Harvey, heeft die verklaring twee maanden later getekend, op 10 december 2015. In de MoU is overeengekomen om de meer dan 760 miljoen ton bauxietreserves in het Bakhuisgebied te exploiteren. De reserves zijn volgens het staatshoofd goed voor de opbouw van een bauxiet-aluinaarde –industrie voor minstens 100 jaar. De Alcoa zal een zogenoemde 'bankable feasibility' studie verrichten over de exploitatie van het Bakhuisbauxiet. De studie zal naar verwachting 3 tot 4 jaar duren. De Alcoa zal de volledige kosten, ongeveer 50 miljoen Amerikaanse dollar betalen voor de studie. Daarna zal het bedrijf de studie in eigendom aan de Staat Suriname overdragen.

De Alcoa is bereid om in een te vormen consortium voor exploitatie van Bakhuisbauxiet, inclusief raffinaderij, te participeren. De werkzaamheden te Bakhuis zouden bij vlot verloop, na 4 tot 5 jaar kunnen beginnen, deelt president Bouterse mee. In de intentieverklaring is verder de ontmanteling van de Paranam-raffinaderij opgenomen en de bouw van een nieuwe raffinaderij te Bakhuis.

Het staatshoofd zei, dat de nieuwe en moderne raffinaderij te Bakhuis een initiële productiecapaciteit van 1,5 miljoen ton aluinaarde per jaar, kan worden uitgebreid tot 3 miljoen ton per jaar.

Voor de betaling van de achterstallige stroomrekening van de Staat bij de Alcoa, zo’n 50 miljoen Amerikaanse dollar, is ook een formule bedacht. Op basis van de huidige Power Purchase Agreement van 1999 zal de referentieprijs voor olie die wordt gebruikt in de stroomprijsformule worden vastgesteld op 40 Amerikaanse dollar per barrel vanaf 2017. Jaarlijks tot en met 2019 wordt de olieprijs met 3 Amerikaanse dollar verhoogd. Tot en met 31 december 2019 zal de stroomrekening van de staat maandelijks met 100.000 Amerikaanse dollar extra worden belast. In vier jaar komt dat op in totaal 4,8 miljoen. Met deze formulering zou de stroomrekening die vanaf 2014 niet is betaald, worden afgekocht.

De Brokopondo Overeenkomst wordt per 31 december 2019 vroegtijdig beëindigd, met de gelijktijdig overdracht van de Afobaka waterkrachtwerken en al het overige aan de staat Suriname. Ook zal de Alcoa de herstel van de milieuschade volledig voor zijn rekening nemen en wel conform de milieuwetgeving van de Verenigde Staten va Amerika.0 comments:

Een reactie plaatsen