donderdag 27 juli 2017

Roerige 48-uursstaking in Venezuela

Oppositie roept tot de staking op uit protest tegen plannen president Maduro om Grondwet aan te passen


In Venezuela is gisteren een 48-uursstaking van start gegaan. Meteen waren er al incidenten. Betogers gooiden met molotovcocktails en de politie gebruikte traangas. In de buurt van de stad Merida werd een 30-jarige man doodgeschoten bij gevechten tussen demonstranten en ordetroepen. 

De oppositie heeft tot de staking opgeroepen uit protest tegen de plannen van president Maduro om de grondwet aan te passen. Vorige week was er al een 24-uursstaking, waarbij drie doden vielen. De onrust in Venezuela heeft de afgelopen vier maanden al ongeveer honderd levens geëist.

Zondag zijn er in Venezuela verkiezingen voor een speciale volksvergadering, die een nieuwe grondwet moet opstellen.

 

Volgens de oppositie wil Maduro daarmee het parlement buitenspel zetten en een dictatuur vestigen. De verkiezingen zijn volgens de oppositie bovendien niet eerlijk.

Regio's waar Maduro populair is, zouden bij de stemming veel meer invloed hebben dan regio's waar de oppositie sterk is.

In onderstaande videoboodschap heeft oppositieleider Leopoldo Lopez de Venezolanen opgeroepen om de staking tot een succes te maken.De afgelopen jaren zat hij in de gevangenis, maar begin deze maand werd zijn straf verrassend omgezet in huisarrest. De video was het eerste publieke optreden van Lopez sinds hij thuis zit. 'Ik vraag u om niet medeplichtig te zijn aan de vernietiging van de republiek. U weet allemaal dat ik, als ik kon, fysiek aanwezig zou zijn aan het front.'

De 48-uursstaking moet morgen uitmonden in een massaal protest.

Vanuit andere landen krijgt de oppositie veel steun. Dertien Amerikaanse landen, waaronder de VS, Brazilië en Mexico, hebben Maduro opgeroepen om de verkiezingen uit te stellen. Suriname blijft echter Maduro, goede vriend van president Desi Bouterse.

In een verklaring zeggen ze dat Maduro aanstuurt op 'de definitieve ontmanteling' van de democratie. Daar bovenop heeft de VS nieuwe sancties opgelegd aan dertien prominente Venezolanen uit de entourage van Maduro. Onder hen zijn de voorzitter van de Kiesraad en het hoofd van de presidentiële commissie voor de speciale volksvergadering. Hun tegoeden in de VS worden bevroren en Amerikanen mogen geen zaken met hen doen.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Twitter/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen