maandag 17 juli 2017

Ruim zeven miljoen Venezolanen spreken zich zondag via referendum oppositie uit tegen Grondwetshervormingen

Symbolisch referendum georganiseerd door oppositie om officiële referendum van 30 juli te dwarsbomen

(Bron foto: Twitter)
Bij het stemmen is zeker een dode gevallen en drie mensen zijn gewond geraakt


Ruim zeven miljoen Venezolanen hebben zich zondag 16 juli 2017 via een alternatief referendum uitgesproken tegen de beoogde grondwetshervormingen en machtsuitbreidingen van president Nicolás Maduro. Het 'symbolische' referendum werd georganiseerd door de oppositie om het officiële referendum van 30 juli te dwarsbomen. De regering-Maduro erkent het referendum niet. 

De referendumstrijd is de politieke uiting van maanden onrust in Venezuela. Het land gaat al jaren gebukt onder de dalende prijzen van de olie, die zo'n 95 procent van de export beslaat. Onder druk van de economische crisis kondigde het Hooggerechtshof in maart aan dat ze het parlement zouden overnemen. Duizenden Venezolanen protesteerden tegen deze beslissing.

Na weken van hevige protesten en wederzijds geweld werd de beslissing teruggedraaid. De rust is echter niet wedergekeerd: de demonstranten eisen het ontslag van Maduro.

Bij gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Maduro kwamen al meer dan honderd mensen om het leven.

Met een officieel referendum wil president Maduro zijn macht versterken. Kiezers wordt onder meer gevraagd of ze vervroegde presidentsverkiezingen willen, of er een nieuwe volksvergadering moet komen en of het leger de huidige grondwet moet verdedigen.

Critici van de regering zijn van mening dat een gewijzigde grondwet een opstap is naar dictatorschap. Het gisteren gehouden alternatieve referendum is niet rechtsgeldig, maar de oppositie hoopt dat de uitslag de druk op Maduro vergroot.

Venezuela telt 31 miljoen inwoners, waarvan 19 miljoen zijn opgeroepen om te stemmen. De oppositie kreeg met 7,2 miljoen stemmen zo'n half miljoen stemmen minder dan tijdens de officiële parlementsverkiezingen in 2015 en driehonderdduizend stemmen minder dan Maduro toen hij in 2013 de macht kreeg. Toch zien analisten de opkomst als een belangrijk signaal, te meer omdat er maar zo'n tweeduizend stembureaus zijn opgetuigd.

Bij het stemmen is zeker een dode gevallen. Een vrouw werd geraakt toen er werd geschoten op een kerk waar mensen konden stemmen. Er zouden ook drie mensen gewond zijn geraakt. Eerder werd er ook traangas twee stemlokalen ingegooid.

(De Surinaamse Krant/Volkskrant/Reuters/NOS)

0 comments:

Een reactie plaatsen