donderdag 6 juli 2017

Rusland (NPS) bezorgd over tekort aan stageplaatsen medische studenten

'Allerlei eenmansbedrijfjes strijken in Suriname neer en geven zich voor hoger onderwijsinstituut'


NPS-fractieleider Gregory Rusland is bezorgd over het tekort aan stageplaatsen voor studenten van de medische faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. 'Behalve het feit dat er allerlei eenmansbedrijfjes in Suriname neerstrijken en zich uitgeven voor een hoger onderwijsinstituut, zijn de bestaande hoger onderwijsinstituten niet in staat hun studenten adequaat op te leiden, omdat er te weinig stageplaatsen zijn. Dat geldt voor bijna alle opleidingen in Suriname. Maar het is onacceptabel als dat ook onze medische opleiding raakt', zegt de politicus vandaag, 6 juli 2017, in het  Dagblad Suriname. 

De NPS-leider voert aan, dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo als enig opleidingsziekenhuis niet in staat is het aantal studenten dat coschappen moet lopen te accommoderen, omdat het ziekenhuis afgestemd is op hooguit 30 medische stagiaires per jaar.

Sinds het optrekken van de numerus-fixus-clausule van 40 naar 60 studenten, treden er volgens de parlementariër lange wachttijden op en duurt de studie in plaats van 7 jaar nu 8 of 9 jaar. 'Dit kost geld. Dit is veel te duur', stelt Rusland.

Deze kwestie heeft de fractieleider ook tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee aangekaart. Hij hoopt, dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met oplossingsmodellen komt.

0 comments:

Een reactie plaatsen