zondag 23 juli 2017

Sardjoe: 'Zo'n US$ 3.3 miljard zal geïnvesteerd moeten worden in bauxietsector in West-Suriname'

'Als mensen bereid zijn hier te komen, denk ik wel dat wij ze een rode loper behandeling moeten geven'

- 'Er is met geen enkele multinational zolang gewerkt, toch is er wantrouwen en wordt Alcoa als een boef gezien'
- 'Rudisa heeft besloten uit Suriname te vertrekken, want het land is te klein geworden'


'Alcoa en de presidentiële onderhandelingscommissie hebben uitgerekend dat er ongeveer 3.3 miljard Amerikaanse dollar geïnvesteerd zal worden in de bauxietsector in West-Suriname. Dit enorme geldbedrag heeft het land niet. Het zullen waarschijnlijk Alcoa en andere partners zijn die dit bedrag op tafel moeten zetten.' Woorden vandaag, zondag 23 juli 2017, van de voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie, Dilip Sardjoe, in het programma Welingelichte Kringen van Radio ABC (zie hierna), en opgetekend door Starnieuws.

'Ik vind dat wij altijd de bakens moeten verzetten in dit land', zei Sardjoe. Vroeger werd gedacht in termen van 100 miljoen Amerikaanse dollar bij investeringen. Bij deelname in Newmont ging het om 1 miljard. Ook bij Staatsolie is 1 miljard geïnvesteerd, aldus Sardjoe.

'En nu gaan wij richting 3,3 miljard. Om dit bedrag te vinden, of je in New York of Londen zoekt, of in Tokio of in Beijing, is een heleboel geld. En als mensen bereid zijn hier te komen, denk ik wel dat wij ze een rode loper behandeling moeten geven. Er is met geen enkele multinational zolang gewerkt, toch is er wantrouwen en wordt Alcoa als een boef gezien.'


Sardjoe zei, dat Rudisa ook besloten heeft uit Suriname te vertrekken, want het land is te klein geworden. Het bedrijf is een multinational en heeft vestigingen in onder andere Guyana, Jamaica, de Verenigde Staten en gaat richting India. De ondernemer stelde, dat mensen hem steeds verwijten dat hij alles wil hebben wanneer hij investeert in het land. Hij is moe geworden van deze situatie, ook al is hij trots op om Surinamer te zijn.

Sardjoe merkte op dat de Afobakadam in 30 maanden, eind 2019, in handen van de Staat komt. Op de vraag of hij interesse heeft in de dam, zoals het wordt beweerd, ontkrachtte de ondernemer deze bewering. Hij wees erop, dat onlangs een Energiewet aangenomen is door De Nationale Assemblee waarin bepaald is, dat alle dammen en hydrowerken alleen in handen van de Staat kunnen zijn.

Er is een naamloze vennootschap door de Staat opgericht waarin de Surinaamse Postspaarbank 2% aandelen heeft en Natuurlijke Hulpbronnen 98%. De Staat is honderd procent aandeelhouder van de bank. Alcoa heeft aangeboden een complete studie (bankable) te verrichten inzake het Bakhuisgebergte. Deze studie kost tussen de 50 tot 55 miljoen Amerikaanse dollar volgens berekeningen van de multinational. De resultaten worden eigendom van Suriname. Twee Surinamers zullen deelnemen in het proces. Suriname kan bepalen met wie in zee zal worden gegaan. Alcoa heeft wel interesse getoond om mee te doen aan het volgende traject van de bauxietsector, aldus Sardjoe. Hij gaf aan dat honderd jaar wordt afgesloten en een volgende honderd tot 150 jaar zal worden ingeluid.

0 comments:

Een reactie plaatsen