woensdag 19 juli 2017

Senatoren in Chili stemmen voor voorstel einde totaal verbod op abortussen

Abortus mogelijk in geval van verkrachting, gevaar voor leven moeder en als foetus zwangerschap niet zou overleven

Presidente Bachelet: 'Ik geloof dat vrouwen juridisch de mogelijkheid moeten hebben om hun eigen keuzes te maken'


Senatoren in Chili hebben voor een voorstel gestemd om het totale verbod op abortussen van het land te beëindigen. De maatregel zou abortus in geval van verkrachting mogelijk maken, als het leven van de moeder in gevaar is of als de foetus de zwangerschap niet zou overleven. Momenteel kunnen vrouwen worden vervolgd als ze abortus plegen. Dit meldt vandaag, woensdag 19 juli 2017, onder andere de BBC.

De wet, die de steun heeft van presidente Michelle Bachelet, gaat nu terug naar de Kamer van Afgevaardigden ter goedkeuring.

Het voorstel werd voor het eerst twee en een half jaar geleden ingediend en werd geconfronteerd met stevige oppositie van de katholieke kerk en sociaal conservatieve groepen.

Senatoren stemden apart voor elk van de drie gevallen waarin vrouwen een abortus zouden mogen plegen: bij de stemming voor het toestaan van abortus in gevallen waarin het leven van de moeder in gevaar is stemden 20 voor en 14 tegen, bij de stemming voor toestaan van abortus in gevallen waarin de foetus niet levensvatbaar is stemden 18 voor en 14 tegen.

Bij de stemming over de mogelijkheid om abortussen in geval van verkrachting toe te staan, stemden 18 senatoren voor en 16 tegen. De stemming was laat in de nacht en werd verder vertraagd toen de politie tegenstanders van abortus moest verwijderen die de procedures hadden onderbroken met hun gezang en geschreeuw.
Ondersteuners van het wetsontwerp hopen, dat de Kamer van Afgevaardigden het document snel zal goedkeuren zonder verdere wijzigingen, zodat het aan presidente Bachelet kan worden gezonden om te ondertekenen.

Het wijzigen van Chili's strikte abortuswetten was een van de belangrijkste doelstellingen van de presidente. 'Ik geloof dat vrouwen juridisch de mogelijkheid moeten hebben om hun eigen keuzes te maken', vertelde ze de BBC in een interview vorig jaar. 'In dit land wordt dit tot nu toe gecriminaliseerd - als je je zwangerschap onderbreekt, ga je naar de gevangenis. En ik denk dat dit niet eerlijk is.'
Maar, oppositie tegen de wet is stevig en het debat is soms bitter. Abortus in beperkte gevallen was legaal in Chili tot 1989, toen het volledig verboden werd onder de heerschappij van generaal Augusto Pinochet.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen