zondag 16 juli 2017

Suriname en Frankrijk tekenen spoedig zeegrens overeenkomst

Bouterse ziet in Frankrijk strategische partner voor Suriname

(Bron foto: Bouterse/Facebook)

Suriname en Frankrijk tekenen binnenkort een (maritieme) zeegrens overeenkomst. 'We kijken ernaar uit om de overeenkomst zo snel als mogelijk te formaliseren, omdat dit een nieuwe impuls geeft aan onze bestaande relatie', zei president Desi Bouterse vrijdagavond als gast bij de Franse ambassadeur Antoine Joly die een receptie op zijn residentie hield ter gelegenheid van de Franse Nationale Dag, Quatorze Juillet, zo bericht zondag 16 juli 2017 Starnieuws. 

Volgens Bouterse tonen de gevoerde onderhandelingen over de demarcatie van de maritieme grens de volwassenheid aan van de relatie Suriname-Frankrijk. In zijn toespraak herhaalde hij zijn felicitaties naar president Emmanuel Macron voor zijn historische overwinning in de Franse algemene verkiezingen. Bouterse noemde Frankrijk een strategische partner voor Suriname, waarmee een goede relatie is ontwikkeld.

Hij haalde de verschillende samenwerkingsgebieden aan zoals handel, infrastructuur en veiligheid en de financieringsopties van de Franse Ontwikkelingsbank.

De samenwerking langs de grens is uitdagend. Suriname kan voordeel uit de relatie met de Europese buur halen, door de realisatie van een intensief grensbeheerssysteem, gaf hij aan.

Ook ambassadeur Joly haalde in zijn speech de zeegrens overeenkomst aan, 'nu gereed om te tekenen', en de ratificatie van de politiesamenwerkingsovereenkomst door Suriname. Momenteel wordt samen met Suriname gewerkt aan de voorbereiding van de overeenkomst voor de wederzijdse juridische bijstand in strafzaken. Hij kondigde ook de opening van het Albina ziekenhuis aan, die binnenkort volgt.

De diplomaat sprak zijn waardering uit voor de goede leger- en politiesamenwerking. Joly gaf aan dat Brazilië, Frans-Guyana, Suriname en Guyana voor dezelfde uitdagingen staan. Zoals veiligheid, de strijd tegen illegale handel, milieuvraagstukken en duurzame ontwikkeling in het belang van de bevolking. Binnen een kader van respect voor elkaars soevereiniteit en de overtuiging dat samenwerking en wederzijde steun essentieel zijn, kunnen partijen het hoofd bieden tegen deze uitdagingen.

0 comments:

Een reactie plaatsen