donderdag 27 juli 2017

Suriname heeft er een actiecomité bij, ‘Comité Stop Tegen Corruptie’

'Iedereen praat over corruptiebestrijding, maar niemand begint met aanpak van corruptie'


Perdiepkoemar Soekhlal maakt donderdag 27 juli 2017 via het Dagblad Suriname bekend, dat er een nieuw comité genaamd ‘Comité Stop Tegen Corruptie’ in het leven is geroepen. 'Iedereen praat over corruptiebestrijding, maar niemand begint met de aanpak van corruptie', stelt Soekhlal. Het comité zal zich klaarblijkelijk focussen op corruptiepraktijken, die momenteel binnen het overheidsapparaat gaande zijn. 

In afwachting van de Anti-Corruptiewet is er volgens Soekhlal heel wat informatie verzameld. De wet laat echter lang op zich wachten. 'Het blijft maar bij praten, praten en nogmaals praten. Bepaalde corruptiepraktijken worden zelfs comptabel gedaan. Belastinggelden worden door aannemers en bureauambtenaren getrokken. Wij willen de samenleving wijzen hoe corrupt men bezig is. Kijk maar naar naschoolse opvang. Waar is het Clad-rapport (Centrale Landsaccountantsdienst )daarvan? Waar is het Clad-rapport van EBS? Ze zijn allemaal in de lade van de minister van Financiën. Niemand weet dat', aldus Soekhlal.

Het comité wil een open forum bieden aan mensen die informatie hebben. 'Via ons kan men zaken presenteren aan de samenleving.'

Soekhlal meent, dat het comité met zijn bewijsstukken wel naar de procureur-generaal zal stappen. Echter zou dit alleen als formele handeling moeten worden gezien. Veel geloof in aanpak door de pg/overheid verwacht het comité niet. Het doel is om de samenleving te informeren.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt niet prijsgegeven wie de andere leden zijn van het comité. Om de groep sterker te maken, vult Soekhal aan, dat de mensen die zich vaak alleen uitlaten via social media over corruptiepraktijken, nu de kans hebben om iets te doen. 'Het maakt niet uit welke kleur jij bent. Dit heeft ook niet te maken met partijpolitiek. Het is voor een ieder. Als mensen bang zijn om zelf hun bewijsstukken te presenteren, presenteren wij het na onderzoek voor hun', aldus Soekhlal.

Er wordt door dit comité nu gewerkt aan een model om het uitwisselen van informatie veilig te maken.

0 comments:

Een reactie plaatsen