dinsdag 25 juli 2017

Suriname heeft nog geen specifieke wet- en regelgeving voor drones

Minister Welzijn hamert er in parlement op, dat een drone een luchtvaartuig is.....

.....maar is niet bekend met wet- en regelgeving voor drones


Waarnemend minister van Justitie en Politie Ferdinand Welzijn heeft gisteren in De Nationale Assemblee gezegd, dat er een vergunning nodig is voor een drone. Op een vraag van Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) op basis van welke wet- of regelgeving Welzijn dit beweert en waar een vergunning moet worden aangevraagd, bleef de minister het antwoord schuldig. Hij moest dat natrekken bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 25 juli 2017. 

Diverse mediabedrijven, instanties en individuen beschikken over een drone om luchtopnames te kunnen maken voor videoproducties. Drones zijn te koop in Suriname.

Kijk een luister vanaf 3:54:05Welzijn voerde aan. dat een drone een luchtvaartuig is, dat vanuit de grond wordt bestuurd en is vergunningplichtig. De drone moet door de bestuurder altijd te zien zijn. Er mag niet in het donker gevlogen worden. Er dient altijd voorrang te worden gegeven aan alle luchtvaartuigen zoals vliegtuigen en helikopters. Er kunnen straffen, maatregelen en sancties worden getroffen tegen onrechtmatig gebruik van een drone.

'De vergunninghouder dient zich te houden aan de gestelde regels', zei minister Welzijn. Hij bleef ook na de interruptie van Gajadien erbij, dat drones luchtvaartuigen zijn die vallen onder de reguliere wetgeving. De politie zal in elk geval erop toezien dat vanuit een handhavingspunt dat de drone voldoet aan een vergunning. De politie zal optreden tegen mensen die geen vergunning hebben, stelde Welzijn. Hij benadrukte dat een drone beschreven is als een luchtvaartuig. Voor elk luchtvaartuig zoals een helikopter of een vliegtuig moet er toestemming zijn. 'Je kan niet met een luchtvaartuig de lucht in gaan, ook al wordt het vanuit de grond bestuurd. Omdat het nieuw is, kan het zijn dat het niet bij iedereen bekend is', merkte de minister op. Hij beloofde voorlichting te zullen geven hierover.

Op de concrete vraag die via vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP), die de vergadering deels leidde,  in welke wet het is die definieert dat een drone vergunningplichtig is, zei de bewindsman dat een drone in elk geval een luchtvaartuig is. Hij zou natrekken in welke wet het staat. 'Drones zijn voor ons nieuw, maar overal in de wereld is een drone vergunningplichtig, want het gaat om een luchtvaartuig.'

Ter informatie, in Nederland bestaat wel op drones toegespitste wet- en regelgeving.

0 comments:

Een reactie plaatsen