donderdag 20 juli 2017

'Suriname moet op zijn hoede zijn dat multinational Alcoa geen verhaaltjes voorhoudt'

Oud-president Venetiaan waarschuwt voor Alcoa

'Bouterse demonstreert een aanpak gebaseerd op leugens, laster en lafhartigheid'


Suriname moet op zijn hoede zijn dat multinational Alcoa haar geen verhaaltjes voorhoudt om zo beslag te kunnen te leggen op de gigantische bauxietvoorraden in West-Suriname. Dat zegt ex-president Ronald Venetiaan woensdag 19 juli 2017 in de Ware Tijd naar aanleiding van uitspraken van zijn opvolger, Desi Bouterse, dinsdag in het parlement. 

Bouterse insinueerde. dat als gevolg van besluiten die door Venetiaan zijn genomen de bauxietindustrie in het land aan haar einde is gekomen.

Venetiaan stelde op Radio ABC (zie/luister hierna), dat in plaats van positieve resultaten van zijn aanpak van het bauxietvraagstuk te presenteren Bouterse een aanpak demonstreert die 'gebaseerd is op leugens, laster en lafhartigheid'.Hij zei verder, dat Alcoa geen belangstelling meer voor West-Suriname had, omdat de multinational andere mogelijkheden zou zoeken om de aluinaarderaffinaderij te Paranam draaiende te houden. De multinational wees destijds de beschikbaar gestelde bauxietreserves - ruim 70 miljoen ton - die nodig waren om de raffinaderij draaiende te houden, van de hand. De maatschappij aasde namelijk op alle reserves in West-Suriname, circa 350 miljoen ton.

Venetiaan: 'Op een gegeven moment werden er wel prachtige verhalen gehouden en prachtige worsten zijn voorgehouden aan Suriname met de poging het hele concessiegebied van West-Suriname te gijzelen onder multinationals zoals men dat gebruikelijk doet.'

Toen Suriname de benodigde arealen aanbood werden allerlei argumenten opgeworpen waarom de operaties ineens niet meer rendabel zouden zijn. Suriname moet weer oppassen dat 'ons geen worst wordt voorgehouden', terwijl er verantwoordelijkheden zijn van Alcoa om de vervuilde gebieden op te ruimen. 'We moeten oppassen dat ze in plaats van hun verantwoordelijkheden te nemen ons met zoete broodjes hier weer het bos in sturen en dat wij met de gebakken peren achterblijven', voegde het ex-staatshoofd toe.

0 comments:

Een reactie plaatsen