vrijdag 28 juli 2017

Terrorismeverdachten al ruim een half jaar door CIVD in de gaten gehouden

Indicaties dat ze mogelijk bezig waren mensen te rekruteren om zich in Syrië en Irak aan te sluiten bij IS


De verdachten die zondag zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terreurplannen worden vandaag, vrijdag 28 juli 2017, bij de rechter-commissaris voorgeleid. De onderzoeksrechter zal nagaan in hoeverre hun inverzekeringstelling rechtmatig is, aldus de Ware Tijd. Het Parool bericht vandaag, dat één van de twee gearresteerde Nederlanders via jihadistische chatrooms contact had met geradicaliseerde jongeren, ook in Amsterdam. 

De gebroeders R.A. (35) en N.A. (31) en naar verluidt nog drie andere personen werden zondag aangehouden. Familieleden en buurtbewoners hebben geschokt gereageerd op de aanhouding van de twee broers die bekend staan als hardwerkende, vriendelijke jongemannen.

De justitiële autoriteiten wensen vooralsnog geen details prijs te geven waarom tot aanhouding van de verdachten is overgegaan. 'Vandaag na de voorgeleiding bij de rechter-commissaris zal daar meer duidelijkheid in komen', stelt een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris.

Een van de broers en een groepje mannen werd al ruim een half jaar door de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) in de gaten gehouden. Er zouden indicaties zijn dat ze mogelijk bezig waren hier mensen te rekruteren om zich in Syrië en Irak aan te sluiten bij terreurorganisatie IS (Islamitische Staat).

'Wij hebben als werkarm van Justitie ons werk gedaan en nu ligt het aan het Openbaar Ministerie om te beslissen of de bewijzen die de afgelopen periode zijn verzameld hard genoeg zijn om tot vervolging over te gaan', zegt een informant.

Volgens, schrijft de Ware Tijd, 'bekomen informatie'- doelend op het artikel vandaag in Het Parool - is de oudste broer mogelijk medebeheerder van een of meerdere jihad-chatrooms. In deze chatrooms wordt gesproken over onder andere 'martelaarschap' en tips hoe men ongemerkt in Syrië en Irak kon komen.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen