vrijdag 7 juli 2017

The Black Archives in Amsterdam haalt 10.000 euro op in 3 dagen

Eerste specifiek op zwarte geschiedenis gerichte archief in Amsterdam


The Black Archives, het eerste specifiek op zwarte geschiedenis gerichte archief in Amsterdam, heeft binnen drie dagen 10.000 euro, middels een crowfunding, binnengehaald. Met het geld wil het initiatief eind november een tentoonstelling openen in samenwerking met het Amsterdam Museum, aldus het Parool donderdag 6 juli 2017. Maar, het belangrijkste doel van de geldinzameling is het archief toegankelijk te maken voor het publiek. 

De collectie bestaat uit zeer uiteenlopende historische teksten van en over zwarte mensen in en buiten Nederland. Een deel daarvan is sinds 1 juli online toegankelijk via de website van The Black Archives.

Het samenstellen van het archief begon vorig jaar, toen de initiatiefnemers Mitchell Esajas en Jessica de Abreu de privécollectie van de overleden UvA-socioloog Waldo Heilbron als nalatenschap geschonken kregen. Die boeken waren tijdelijk te zien in een kleine bibliotheek in Amsterdam-Noord. Digitaliseren


Met het opgehaalde bedrag is de organisatie van plan tevens de collecties van Otto en Hermie Huiswoud, Glenn Willemsen en de Vereniging Ons Suriname te archiveren en digitaliseren.

De initiatiefnemers hopen dat al deze verhalen jonge mensen zullen inspireren samen over zwarte cultuur en geschiedenis na te denken en te praten. Dat zou volgens hen kunnen bijdragen aan huidige maatschappelijke discussies.

De crowdfundingsactie is nog niet afgelopen: tot 9 augustus kunnen er nog donaties worden gedaan.

0 comments:

Een reactie plaatsen