maandag 24 juli 2017

Tien illegale Latijns-Amerikanen dood aangetroffen in truck te San Antonio, Texas (VS)

Tien volwassen mannen om het leven gekomen door hitte blootstelling of verstikking

(Bron foto's: Jerry Lara, San Antonio Express-News)

Tien mannen - aanvankelijk acht -, alle waarschijnlijk ongedocumenteerde Latijns-Amerikaanse immigranten, zijn zondagochtend vroeg 23 juli 2017 dood aangetroffen in een broeierige grote vrachtwagen, die geparkeerd stond achter een Walmart-supermarkt in San Antonio, Texas. Er werden nog eens 30 mensen in de oplegger levend gevonden en 17 van hen hadden levensbedreigende verwondingen en moesten met spoed naar ziekenhuizen worden gebracht. Dit berichten het New York Magazine en de San Antonio Express News.

De overige slachtoffers zijn behandeld voor minder ernstige verwondingen, waaronder uitputting en uitdroging.

De immigranten, voornamelijk volwassenen in de leeftijd tussen twintig en dertig, evenals twee schoolgaande kinderen, werden ontdekt nadat een van hen, die zichtbaar gedesoriënteerd was, een Walmart-medewerker had benaderd en om water vroeg. De werknemer gaf de man water en alarmeerde de politie.San Antonio brandweercommandant Charles Hood vertelde verslaggevers, dat toen paramedici arriveerden ze de immigranten aantroffen 'zeer heet tot top de voeten' en met een hartslag van meer dan 130 slagen per minuut. Er was geen water in de trailer, die geen werkende airconditioning had en waarin de temperatuur meer dan 38 graden Celsius bereikt had.

De tien volwassen mannen die dood zijn gevonden, zijn volgens de politie om het leven gekomen door hitte blootstelling of verstikking. Veel van de gewonden kunnen ook onherstelbare hersenschade hebben.


De bestuurder van de vrachtwagen werd ter plaatse gearresteerd, maar de jacht is geopend op meer verdachten, en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft zich bij het onderzoek aangesloten. Een bewakingsvideo van de winkel heeft aangetoond dat er een aantal voertuigen was gekomen en overlevenden uit de aanhangwagen oppikten voordat agenten het ontdekten, dus het is mogelijk dat veel meer dan 38 mensen in de truck hebben gezeten. De politie zei dat ze het land van herkomst van de slachtoffers niet kennen of wat hun bestemming in de VS was.Het gebruik van vrachtwagens voor mensenhandel in de regio is aan het toegenomen, volgens de San Antonio Express News:

Grenspatrouille agenten in Laredo hebben de afgelopen weken een toename van smokkelpogingen met trucks waargenomen, beginnend met de ontdekking van 44 mensen uit Mexico en Guatemala toen de politie op 19 juni een '18-wheeler' stopte bij een van de internationale bruggen van de stad. Op 7 juli vonden agenten 72 mensen uit Mexico, Ecuador, Guatemala en El Salvador in een gesloten oplegger in hetzelfde deel van de stad. De volgende dag vonden ze 33 mensen uit Mexico en Guatemala in een aanhangwagen bij het grenscontrole checkpoint op Interstate 35. Vorige week vonden agenten bij het controlepunt 16 mensen in een gesloten trailer, volgens een persbericht van de Border Patrouille. 

In 2003 vonden 19 immigranten de dood nadat hun smokkelaars hen achter in een aanhangwagen in Victoria, Texas, hadden achtergelaten.

(Red. De Surinaamse Krant/New York Magazine/San Antonio Express News)

0 comments:

Een reactie plaatsen