maandag 17 juli 2017

Tropische vlinders fladderen uit Arnhemse dierentuin Burgers Zoo

Het gaat onder meer om Latijns-Amerikaanse blauwe morpho's


Meerdere tropische vlinders zijn ontsnapt uit de splinternieuwe mangrovehal van de Arnhemse dierentuin Burgers Zoo. Het gaat vermoedelijk om tien tot twintig diertjes, bevestigt parkmanager Wineke Schoo, aldus vandaag, maandag 17 juli 2017, onder andere De Telegraaf.

Nietsvermoedende bezoekers van de dierentuin hebben de exotische gevleugelde insecten vermoedelijk een handje geholpen bij hun ontsnapping. 'Er lift weleens een vlinder mee op de rug van een bezoeker', zegt Schoo.

De dierentuin komt met maatregelen om die ontsnappingsroute te sluiten. Er worden op korte termijn bijvoorbeeld flappen of gordijnen opgehangen waar mensen doorheen moeten lopen. Schoo vermoedt dat ook tropische vlinders zijn ontkomen toen grote machines de mangrovehal binnenreden voor werkzaamheden.

Omwonenden maakten volgens lokale media later melding van exotische vlinders die in het wild rondfladderden. Het gaat volgens haar onder meer om zogenoemde blauwe morpho's (Morpho menelaus - zie foto - Bron: Burgers Zoo), die opvallen door hun kleur en omvang en voorkomen in Midden- en Zuid-Amerika.

Volgens de parkmanager hoeft niet gevreesd te worden dat het nageslacht van ontsnapte vlinders straks massaal door de stad vliegt. 'Het zijn tropische vlinders, die gaan hier geen populatie starten.'

0 comments:

Een reactie plaatsen