dinsdag 11 juli 2017

UNESCO wijst 'slaven'haven Valongo in Brazilië aan als Werelderfgoed locatie

De haven was de grootste toegangspoort voor Afrikaanse slaven in de Amerika's

(Bron foto: AFP)
'Vanuit historisch oogpunt is dit een getuige van een van de meest brute episodes in de geschiedenis van de mensheid'


UNESCO heeft afgelopen weekend de haven van Valongo in Brazilië aangewezen als Werelderfgoed locatie. De haven was de grootste toegangspoort voor Afrikaanse slaven in de Amerika's. In het eerste deel van de jaren 1800 werden naar schatting 900.000 Afrikaanse slaven naar Valongo gebracht. Brazilië was de grootste importeur van slaven ter wereld, ongeveer vier miljoen Afrikanen - 40 procent van alle slaven - en het laatste land ter wereld om de slavernij in 1888 officieel af te schaffen. Dit meldt TeleSUR vandaag, dinsdag 11 juli 2017.

De leden van de commissie beschrijven het historische oriëntatiepunt als 'de belangrijkste fysieke afdruk van de gedwongen aankomst van slaven uit Afrika naar het Amerikaanse continent'. De locatie werd voor het eerst in 2016 genomineerd en werd samen met een 400 pagina's tellend rapport over de geschiedenis van Valongo ingediend.

'In het applicatie dossier hebben we uitgelegd, dat de hele buurt van de werf een eenheid en historisch belang heeft ... Dit is de enige haven van binnenkomst die in materieel opzicht in de wereld is behouden, er is geen ander', aldus antropoloog Milton Guran, verantwoordelijk voor de kandidatuur van deze archeologische locatie. 'Vanuit historisch oogpunt is dit een getuige van een van de meest brute episodes in de geschiedenis van de mensheid', aldus een verklaring van de Verenigde Naties-organisatie.


Gesitueerd in het hart van Rio de Janeiro, werd de haven in 2011 ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor de Olympische Arena van 2016. Het gebied is ontworpen in 1779 om de 'afzichtelijke handel' van klanten te verbergen, met grote vastgoedconstructies. Daarenboven werden huizen en smederijen gebouwd binnen een gemakkelijke afstand, waar nieuwe slavenbezitters kettingen en boeien konden kopen.

'Het is een plek van uniek geheugen, dat de enige overblijfselen bevat die nog steeds bewaard zijn van de komst van slaven in de Amerika's', zei Guran.

Tijdens de opgraving werden in totaal 1,5 miljoen voorwerpen ontdekt, bewijs van de grote verkeersstroom, dat de slavenhandel was. Menselijke botten, kettingen, oorbellen, pijpen en religieuze voorwerpen werden opgeslagen in een groot magazijn, waar door de stad gecontracteerde teams van archeologen eraan werken om in 2018 de voorwerpen aan het publiek te tonen.(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter))

0 comments:

Een reactie plaatsen