vrijdag 28 juli 2017

Venezolaanse regering kondigt demonstratieverbod aan

VS draagt familieleden van Amerikaanse regeringsmedewerkers op Venezuela te verlaten


De Venezolaanse regering heeft een demonstratieverbod aangekondigd in aanloop naar de verkiezingen van zondag. Vanaf vandaag, vrijdag 28 juli 2017, is het verboden om te demonstreren en betogingen of andere activiteiten te organiseren die de verkiezingen kunnen verstoren, zegt de minister van Binnenlandse Zaken Nestór Reverol op staatszender VTV:Zondag zijn er bijzondere verkiezingen in Venezuela. Dan wordt een raad gekozen die een nieuwe Grondwet moet opstellen. President Maduro wil volgens de oppositie de nieuwe Grondwet gebruiken om het parlement buitenspel te zetten en een dictatuur te vestigen.

Gisteren was de tweede dag van een 48-uursstaking, georganiseerd door de oppositie. Op de eerste dag ging het al snel mis. Bij betogingen kwamen zeker drie mensen om het leven.

Er wordt al sinds april gedemonstreerd in Venezuela, waarbij meer dan honderd doden en duizenden gewonden zijn gevallen. Met de protesten willen de oppositieleiders president Maduro onder druk zetten af te zien van zijn plannen om de grondwet te wijzigen. Daarnaast zijn de demonstranten ontevreden over de beroerde economische situatie in het land, waardoor er een tekort is aan voedsel, medicijnen en bankbiljetten.

In een onofficieel referendum eerder deze maand, georganiseerd door de oppositie, sprak een grote meerderheid zich tegen de plannen van Maduro uit. Een meerderheid van de zeven miljoen Venezolanen die hun stem uitbrachten, stemde tegen de plannen van de president. Maar, het referendum was niet rechtsgeldig.

De VS verwacht dat de chaos in Venezuela dit weekend nog verder toeneemt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de familieleden van Amerikaanse regeringsmedewerkers opgedragen het land te verlaten. Ook de diplomaten zelf mogen hun post verlaten als ze zich niet meer veilig voelen. Amerikaanse burgers wordt al langer afgeraden naar Venezuela te reizen.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/RTL Nieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen