vrijdag 14 juli 2017

Venezuela: 115 doden in 102 dagen protest tegen regering-Maduro

Tenminste 10% van de gedoden zijn minderjarig, sommige zo jong als de 14-jarige Brayan Principal


Het dodental na 102 dagen van demonstraties in Venezuela tegen president Nicolas Maduro heeft 115 bereikt, volgens cijfers van Venezolaanse non-gouvernementele organisaties (ngo's) en lokale media, aldus donderdag 13 juli 2017 de Latin American Herald Tribune.

Het officiële aantal van het kantoor van de procureur-generaal staat sinds april 6 april op 91. Niemand is in 88% van de doden vervolgd, volgens Nelson Bocaranda's RunRunes. Van degenen die wel worden vervolgd, zijn de overgrote meerderheid leden van de Nationale Garde, van de nationale en lokale politie en 'gewapende burgers', een woordspeling voor pro-regerings 'colectivo' bendes. De regering erkend 'colectivos' te gebruiken in het breken van demonstraties sinds 2014. RunRunes samen met ngo 'Observatorio Venezolano de Conflictividad Social' (OVCS) hebben 113 doden geregistreerd, het overgrote deel van hen demonstranten en diverse zo jong als 14, tot dinsdagmiddag.

Echter, twee demonstranten zijn gedood tussen dinsdagavond en woensdagochtend, waardoor het aantal is opgelopen tot 115: een 17-jarige jongen werd overreden tijdens een barricade en een 55-jarige gepensioneerde vrouw is in het hoofd geschoten.

In een tweet beschuldigde de pro-president gouverneur van de Bolivar-staat, Francisco Rangel Gomez, demonstranten die een truck van de staat hadden gekaapt, van de dood dinsdag van Oswaldo Rafael Britt, 17, verpleegkundestudent. Het voertuig, dat bij de moord was betrokken was van Hidrobolivar, het lokale waterbedrijf - en 'reed over een eigen companeros, waardoor hij stierf.'

De Maduro-regering en zijn regionale bondgenoten beschuldigen dode betogers hun eigen dood te hebben veroorzaakt. Echter, zowel ngo's, lokale media als de procureur-generaal hebben gerapporteerd en onderzoeken gevallen van Maduro-aanhangers die over demonstranten rijden, waarvan de bekendste misschien Paul Moreno is, een eerstehulpverlener die werd overreden en gedood werd terwijl hij gewonde demonstranten verzorgde weken geleden in Maracaibo, de hoofdstad van de olierijke Zulia-staat.

Van de dood in de staat Lara van Janeth Angulo, een 55-jarige gepensioneerde professor, wordt de Nationale Garde beschuldigd, de rechtshandhavingsinstantie die het meeste onderzocht voor moord tijdens demonstraties en andere acties om de menigte te controleren. Leden van de Garde arriveerden op de locatie van Angulo in de vroege uren van woensdagochtend, net na middernacht, om een ​​demonstratie te breken door op een barricade te schieten, aldus de media. Angulo werd in het hoofd geschoten. Zij is nu het 115e slachtoffer.


De gemiddelde leeftijd van demonstranten die in protesten zijn gedood is 20 jaar, volgens cijfers die door het kantoor van de procureur-generaal zijn bekendgemaakt. Tenminste 10% van de gedoden zijn minderjarig, zo onthult een overzicht van de gegeven, sommige zo jong als de 14-jarige Brayan Principal, die in de buik werd geschoten en vermoord in de staat Lara tijdens een nachtelijk protest.

RunRunes zegt, dat een slachtoffer, een pasgeboren babymeisje dat vergiftigd werd toen de politie een ziekenhuis heeft aangevallen met traangas in Valencia, Carabobo-staat, in, niet in het aantal doden is opgenomen.

(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Herald Tribune/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen