donderdag 27 juli 2017

Verbazing alom bij familie en buurtbewoners twee gearresteerde terrorisme-verdachten in Suriname

Twee verdachte broers werken in islamitische slagerij-broodjeszaak in centrum Paramaribo

'Blanke agenten'zouden bij arrestatie betrokken zijn geweest


De twee terreurverdachten die zondag door de Surinaamse politie zijn aangehouden zijn twee broers die wonen in Paramaribo en werken in een islamitische slagerij annex broodjeszaak in het centrum van de hoofdstad. Het gaat om de 31-jarige N.H. en de 35-jarige R.H. Beiden zijn in Nederland geboren en hebben de Nederlandse nationaliteit. Dit bericht de NOS vandaag, donderdag 27 juli 2017.

Afgelopen zondag zijn ze rond het middaguur door gemaskerde en zwaar bewapende leden van een arrestatieteam meegenomen op verdenking van terroristische activiteiten. Sindsdien worden ze in beperking vastgehouden. Dat betekent, dat zij geen contact mogen hebben met de buitenwereld.

De familie van de verdachten wil niet uitgebreid reageren, maar de moeder van het tweetal zegt tegen NOS-correspondent Harmen Boerboom geschokt te zijn door wat er gebeurd is. 'Mijn zonen zijn overtuigd moslim en bidden meerdere keren per dag, maar ze zijn tolerant tegenover andersdenkenden.' Ook de zus van de verdachten kan zich niet voorstellen dat haar broers zich met terroristische activiteiten bezig hebben gehouden. De arrestatie is een grote aantijging.

Omwonenden zijn eveneens verbaasd over de aanhouding van de jongens. Volgens buurvrouw Shanti Ramautar ging de arrestatie met veel machtsvertoon gepaard.


Een van de arrestanten werd, in het bijzijn van zijn zoontje, met een zak over zijn hoofd naar buiten gebracht, zegt ze tegen het Surinaamse Pipel-tv. 'Ik woon hier al zeven jaar en ik heb nooit iets vreemds meegemaakt. Het zijn zeer correcte en hardwerkende jongens. Onze kinderen en die van hun spelen met elkaar. Ik geloof dit niet. De arrestatie is een grote aantijging en ik denk dat de Surinaamse autoriteiten snel met bewijzen moeten komen', zegt Ramautar.

Ook buurman Ryan N. gelooft niet dat de twee terroristen zijn. 'Als buurman ga je zoiets merken. Ik heb niets gemerkt', zegt N. Hij vraagt zich af waarom de buurtbewoners nog steeds geen informatie hebben ontvangen. 'Het gekke is, niemand, geen enkele inspecteur, is langs geweest en heeft uitgelegd wat er aan de hand is.'

Volgens buurtbewoners waren er bij de arrestaties naast Surinamers ook blanke agenten betrokken. Dat zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van Fransen en Amerikanen, waarover op social media in Suriname hardnekkige geruchten gaan. De Surinaamse Justitie zegt dat de actie een puur Surinaamse aangelegenheid is geweest.

Verdachte R.H. is getrouwd met een dochter van de Surinaamse politicus en parlementariër Ronnie Brunswijk. Ook zij werd zondagmiddag opgepakt, maar kort daarna weer vrijgelaten.

0 comments:

Een reactie plaatsen