dinsdag 18 juli 2017

Verkiezing van kapitein Apoera verloopt niet vlekkeloos

Gekozen dorpshoofd Carlo Lewis zou hebben gefraudeerd

'Mensen die daar werken, onder wie Guyanezen, hebben gestemd'


Kandidaten die zaterdag hebben meegedongen naar de functie van kapitein van Apoera eisen dat de uitslag van de verkiezing nietig wordt verklaard. Zij willen een herverkiezing, omdat het gekozen dorpshoofd Carlo Lewis zou hebben gefraudeerd. 'Mensen die daar werken, onder wie Guyanezen, hebben gestemd. Zij hebben verklaringen van de kapitein gekregen', zegt Carlos Alpin dinsdag 18 juli 2017 in de Ware  Tijd.

Volgens hem was afgesproken dat alleen mensen die minstens vijf jaar in het dorp wonen stemgerechtigd waren. Alpin is een van de vier kandidaten die een klachtenbrief hebben gedeponeerd bij de politie, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de voorzitter van de verkiezingscommissie. De klagers willen een politieonderzoek.


Alpin zegt, dat er ook is gefraudeerd met machtigingen, onder andere met exemplaren die zijn afgegeven door studenten die in Paramaribo onderwijs volgen. Zo zouden machtigingen zijn gegeven door mensen die al jaren niet meer in het dorp wonen. 'Daarnaast hebben mensen die zakendoen in het gebied een verklaring gehad van de kapitein om te stemmen', zegt Alpin.

Hij zegt dat Lewis er alles aan heeft gedaan om de verkiezing te winnen. 'Voor het behoud van rust en orde konden wij tijdens de verkiezing niet optreden vanwege het feit dat er al eerder bedreigingen waren geuit naar enkele personen van de kiescommissie, met name op Facebook.' Dat staat in een brief ondertekend door Alpin, Jeffery Armaketo, Nelly Ebecilio-Biswana en Marchano Jong.

Lewis heeft 228 stemmen gekregen, Alpin 138, Marchano Jong 115, Nelly Ebecilio-Biswana 74 en Jeffery Armaketo 35. 'Wij zouden ons berusten in de verkiezingsuitslag, maar zaken zijn niet rechtvaardig verlopen en daarom willen wij een herverkiezing', aldus Alpin.

0 comments:

Een reactie plaatsen