donderdag 20 juli 2017

VHP'er Gajadien: 'Alcoa bezig met activiteiten buiten Brokopondo Overeenkomst'

'Optreden president Bouterse met Alcoa-verhaal in Assemblee was toneel'

'Bouterse heeft de mond van de coalitie dichtgesnoerd'


‘Toneel.’ Zo typeert VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien het optreden van president Desi Bouterse afgelopen dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA). Er is niets nieuws naar voren gebracht tijdens parlementsvergadering over de Alcoa/Suralco-kwestie, zo schrijft donderdag 20 juli 2017 het Dagblad Suriname. Volgens Gajadien heeft de regering letterlijk maanden blijven doorwerken met dezelfde intentieverklaring (MoU, Memorandum of Understanding) die het parlement in 2015 unaniem heeft verworpen. 

'De president en zijn onderhandelingsteam hebben eigenlijk beklonken wat zij willen hebben. Alles wat nu gaande is, is slechts toneel. Het was een zogenaamde set van de president om een comité-generaal een aantal maanden geleden aan te vragen. Nadat die vergadering op aandringen van de oppositie uiteindelijk is gekomen, heeft hij het moeten omzetten tot een openbare vergadering. Dit, omdat er niets nieuws aan het parlement gepresenteerd zou worden.'

Volgens de politicus heeft de president juist niet bekendgemaakt, dat Alcoa ook bezig is met andere activiteiten buiten de Brokopondo Overeenkomst met Suriname voor het opzetten van een zogenaamde Paranam Industriepark.

Binnen het kader van de Brokopondo Overeenkomst is er volgens de VHP’er ook geen ruimte voor andere bedrijfsactiviteiten voor Alcoa. 'Je kunt niet met een multinational onderhandelen over de toekomst van de bauxietsector, terwijl je dezelfde multinational accommodeert met andere faciliteiten. Je zou dat juist als troef moeten gebruiken. Het is gewoon een kwestie van misleiding. Den mang seti ala sani keba. Ze zitten gewoon te wachten op 2019. Het parlement en de samenleving moeten steeds op iets wachten. Zogenaamd is de regering dan bezig, terwijl stiekempjes alle afspraken allang zijn gemaakt.'

Gajadien benadrukt, dat de vertragingstactieken van de regering steeds opvallender worden. Zo heeft de regering nu bekendgemaakt, dat in december 2017 de Brokopondo Overeenkomst naar het parlement zal worden gestuurd. Het was volgens hem dezelfde minister van Natuurlijke Hulpbronnen die eerder dit jaar ook beloofd had de definitieve overeenkomsten uiterlijk maart 2017 naar het parlement te sturen. 'Die definitieve overeenkomsten hebben ons nooit bereikt', stelt Gajadien.

De ‘bankable feasibility study’ van 50 miljoen Amerikaanse dollar die Alcoa zal verrichten over Bakhuis, valt ook hieronder. 'Als de regering Alcoa gehouden had aan de MoU, was deze ‘bankable feasibility study’ begin dit jaar al af', aldus Gajadien.

'Het feit dat president Desi Bouterse verder heeft onderhandeld met de verworpen intentieverklaring uit 2015, is een schande voor de coalitie in het parlement. Bouterse heeft de mond van de coalitie dichtgesnoerd.'

Volgens de politicus hebben Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en NDP-fractieleider André Misiekaba eerder vaak aangegeven, dat zaken aangaande de Alcoa eerst in het parlement moesten worden besproken alvorens verder kon worden onderhandeld met de multinational. 'De president heeft met zijn presentatie zijn wil doorgedrukt en aangegeven dat de regering zal doen wat zij wil', aldus Gajadien.

0 comments:

Een reactie plaatsen