vrijdag 14 juli 2017

VIDS wil dat regering eindelijk uitvoering geeft aan Kali’na en Lokono-vonnis

'We moeten telkens aan de bel trekken'

'Na eeuwen kolonisatie en 40 jaar onafhankelijkheid willen we niet behandeld worden als occupanten en derderangsburgers'


'We nemen wel zitting in de presidentiële commissie die zich buigt over het Kali’na en Lokono-vonnis, maar verder is nog niets uitgevoerd. Wel moeten we telkens aan de bel trekken', aldus Ricardo Pane, ondervoorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), vandaag, vrijdag 14 juli 2017, in de Ware Tijd.  

Het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten heeft in november 2015 de Staat veroordeeld voor het schenden van de rechten van Kali'na en Lokono van het Beneden Marowijnegebied. Suriname heeft twee jaar de tijd om de collectieve rechtspersoonlijkheid van inheemse en tribale volken bij wet te regelen en drie jaar om collectieve grondtitels uit te geven voor de traditionele grondgebieden.


Pane hoopt dat de president op de Dag der Inheemsen, 9 augustus, zal zeggen wat de regering zal doen met het vonnis. 'Er wordt gezegd dat de zaak op een Surinaamse manier opgelost kan worden, maar het is nog onduidelijk wat dit is. Na eeuwen van kolonisatie en veertig jaar onafhankelijkheid willen we niet behandeld worden als occupanten en derderangsburgers.' Hij zegt dat een vonnis gewoonlijk uitgevoerd moet worden, maar het is ook goed dat met de regering gesproken wordt.

'Misschien wordt het geven en nemen. We hebben bijvoorbeeld onze dorpen gedemarqueerd en het zou goed zijn indien de overheid dat wettelijk erkent. Ze zou ook kunnen zeggen dat we minder zullen krijgen.'

De VIDS-ondervoorzitter stelt, dat de staat het vonnis moet vertalen en publiceren, waardoor onder andere de inheemsen zullen weten wat het inhoudt. De Staat moet ook een fonds voor gemeenschapsontwikkeling ter waarde van één miljoen Amerikaanse dollars instellen voor projecten in de gebieden die de Kali'na en Lokono nodig vinden voor hun ontwikkeling. Het gaat onder andere om gezondheidszorg, onderwijs, voedselzekerheid en het beheer van hulpbronnen. Dit fonds komt bovenop de normale overheidsverplichtingen voor ontwikkeling.

0 comments:

Een reactie plaatsen