dinsdag 18 juli 2017

Waarnemend-directeur LVV Kasanmoesdiran: 'Surinamers zijn lui'...

'Surinamers willen niet in de bacove-industrie werken'


De waarnemend-directeur van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Djoemadie Kasanmoesdiran, noemt Surinamers lui. Ze willen volgens hem niet in de bacove-industrie werken. Dit zei hij vrijdag bij de opening van de ‘Eenheidsmarkt’ als vertegenwoordiger van minister Suresh Algoe, aldus vandaag, dinsdag 18 juli 2017, de Ware Tijd. De markt is opgezet om onder andere de Haïtiaanse vrouwelijke straatventers te accommoderen.

De directeur zei, dat voor een groot deel Haïtianen bereid zijn in de bacovesector te werken, maar ook Guyanezen zijn er te vinden. Aanwezigen bij de ceremonie reageerden afkeurend op de uitspraak van Kasanmoesdiran. Vooral marktmeester John Lecton liet duidelijk merken, dat hij de uitspraak misplaatst vond.

De LVV-vertegenwoordiger probeerde zijn uitlatingen nog te nuanceren, maar het kwaad was al geschied, aldus de Ware Tijd.

Ook Michael Salons, voorzitter van de Werknemers Organisatie Food and Agriculture Industry (FAI) afdeling Jarikaba, koon zich niet vinden in de uitspraken van de directeur. Sallons kent genoeg Surinamers die hard werken, maar hij zegt in een adem dat Surinaamse jongemannen niet geïnteresseerd zijn in veldwerk. Bij sollicitatieoproepen reageren geen Surinamers, maar Haïtianen. Hij voorspelt, dat tussen 2018 en 2020 er alleen op Jarikaba duizend mensen nodig zullen zijn, omdat de arealen die door de bacoveziekte, moko, waren getroffen, weer beplant zijn.

Dayanand Dwarka, voorzitter van de Bacoven Arbeiders Bond Nickerie, zei dat in het district het werk door voornamelijk Surinamers wordt gedaan. Een poos terug waren er wel veel Guyanezen, omdat de economische situatie in hun land was verslechterd. Een deel van hen is teruggekeerd naar huis, onder andere door devaluatie van de Surinaamse dollar. Dwarka stelde, dat de lokale bevolking wel bereid is te werken als de beloning en de voorzieningen goed zijn. Volgens hem kan FAI niet concurreren met bedrijven die veel hogere lonen aanbieden voor eenzelfde soort werk. Ook het feit dat het om een exportproduct gaat, speelt een rol.

0 comments:

Een reactie plaatsen