woensdag 19 juli 2017

Zeldzame kikkers in Ecuador gekweekt voor verkoop om ze voor uitsterven te behoeden en te redden van zwarte markt

Gekweekte kikkers komen in 'ethische bio-handel', tegenovergesteld aan illegale handel stropers

Dendrobates sylvaticus in het Jambatu centrum, 4 juli  2017. (Bron foto:AFP)
186 Van de ruim 600 soorten in Ecuador worden met uitsterven bedreigd


Stropers in Ecuador weten al heel lang, dat zeldzame kikkers in hun land forse bedragen kunnen opleveren. Maar, nu beginnen milieu bewuste bedrijven de amfibieën te verkopen in hun poging om ze te redden van de zwarte markt en voor uitsterven te behoeden. In San Rafael, buiten de hoofdstad Quito, kweekt de wetenschappelijke onderneming Wikiri 12 soorten kikkers. Sommige zijn alleen te vinden in Ecuador, terwijl anderen het risico lopen om elders uit hun natuurlijke habitat te verdwijnen. Na te zijn opgegroeid in honderden terrariums worden ze naar Canada, Amerika, Japan en verschillende Europese landen geëxporteerd voor maximaal $ 600 per stuk. Dit bericht de nieuwszender TRT World dinsdag 18 juli 2017.

Die hoge waarde 'geeft u een idee hoe winstgevend kikkerstroperij kan zijn', zegt Lola Guarderas, manager van de faciliteit. Om haar punt te illustreren, vertoonde Guarderas een glazen kikker, met doorschijnende huid waardoor de organen en het kloppende rode hart zichtbaar zouden kunnen worden, terwijl het langs de wand van zijn terrarium bewoog. De kikkers worden gereproduceerd in laboratoria, om de lokale fauna niet te beïnvloeden.Ze worden dan in een 'ethisch bio-handel' circuit geplaatst dat het tegenovergestelde is van de illegale smokkel en verkoop door de stropers.

Ecuador, een relatief kleine Zuid-Amerikaanse natie, is de thuisbasis van een van de grootste biodiversiteitsdisplays ter wereld. Het heeft meer dan 600 soorten kikkers, waarvan bijna de helft alleen daar te vinden is. Volgens Ecuador's milieudienst worden 186 van de soorten met uitsterven bedreigd. De autoriteiten hebben de opvang en verkoop van alle wilde dieren verboden.

Onlangs kondigde het Jambatu Centre iets aan van een doorbraak: de voortplanting in gevangenschap voor de eerste keer van de Atelopus ignescens, of de Quito klompvoetkikker.
Deze zwarte amfibie was wijdverspreid in de Andes-regio's van Ecuador, maar bleek drie decennia geleden uitgestorven te zijn. Tot een kleine populatie vorig jaar werd gevonden. Drieëntwintig van de kikkers werden naar het Jambatu-centrum gebracht, die na meerdere pogingen 500 kikkers van een paar kon reproduceren.

In totaal werkt de onderzoeksfaciliteit met ongeveer 40 soorten die meestal in Ecuador voorkomen of hun habitat elders hebben in verschillende andere Zuid-Amerikaanse landen.

Een dozijn wordt aangeboden voor export, waaronder de Agalychnis spurrelli, of glijboomkikker, de Cruziohyla calcarifer, of prachtige bladkikker, met zijn gestreepte gele buik en lange poten, en de Hyalinobatrachium aureoguttatum, die een doorschijnend lichaam heeft met gestippelde strepen.

Hyalinobatrachium aureoguttatum in het Jambatu centrum, 4 juli 2017
Ongeveer 500 kikkers per jaar worden verkocht, toegevoegd aan een jaarlijkse stroom uit andere Latijns-Amerikaanse landen komt dat aantal op 7.000, die naar overal in de wereld worden verzonden.

De hoop is om de zwarte markthandel van de dieren te ondermijnen. 'Illegale handel in amfibieën in de wereld is een zeer grote activiteit', zei bioloog Luis Coloma, directeur van het Jambatu Centre. Volgens Ecuador's milieudienst zijn 18 kikkersoorten klaarblijkelijk verdwenen, waardoor het land is beroofd van sommige van haar rijke biodiversiteit.

(Rred. De Surinaamse Krant/TRT World)

0 comments:

Een reactie plaatsen