zondag 27 augustus 2017

100e Agent dit jaar gedood in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro

Sergeant Fabio Jose Cavalcante (39) werd doodgeschoten in de arme wijk Baixada Fluminense


Het aantal agenten, dat dit jaar in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro is vermoord, heeft de 100 bereikt, melden de lokale media, aldus vandaag, zondag 27 augustus 2017, onder andere het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Agent Fabio José Cavalcante werd gisteren doodgeschoten in de arme wijk Baixada Fluminense, die gekend is voor haar hoge criminaliteitsgraad.

Zijn dood brengt het moordpercentage van de werkende en buiten dienst zijnde politieagenten tot één iedere 57 uur, het hoogste aantal sinds 2016, toen één agent om de 53 uur werd gedood.Stijgende misdaad leidde ertoe, dat de federale regering ongeveer 10.200 militaire troepen en politieagenten naar de staat stuurde om de misdaad te beteugelen. Ze werden voornamelijk ingezet in Rio en het metropolitaanse gebied, de toonaangevende toeristische bestemming van het land.

De staatsregering heeft deze week aangekondigd, dat zij haar zogenoemde Pacificerende Politie-Eenheden zal herstructureren, de speciale krachten die sinds 2008 zijn ingezet om de georganiseerde criminaliteit in de sloppenwijken te bestrijden.

843 Rio districten zijn onder controle van georganiseerde criminele bendes.

Het geweld heeft Rio in een economische crisis gestort, en de lokale autoriteiten kunnen hun politieagenten niet meer op tijd betalen. Volgens cijfers van de militaire politie kwamen in 2016 146 agenten om in de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro en omgeving.

Sinds 1995 verloor de militaire politie van Rio al meer dan 3.000 manschappen. In de eerste helft van dit jaar werden volgens officiële cijfers bijna 3.500 mensen vermoord.

'In geen enkele regio in het land is er zo'n intense en permanente oorlog aan de gang tussen rivaliserende drugbendes en milities rond de controle over het territorium', aldus kolonel van Rio de Janeiro Wolney Dias. 'In geen enkele regio bevinden zich zoveel wapens in handen van criminelen.'

Iedere dag is het toenemende geweld het onderwerp in de kranten. Jornal Extra heeft zelf een extra bijlage toegevoegd om over alle verhalen te kunnen berichten. De voorbije weken zijn duizenden soldaten de straten op gestuurd, maar niet iedereen is overtuigd dat dit een verschil zal maken. 

Marcio Jorge werkt in een supermarkt in Copacabana en heeft er geen vertrouwen in: 'Het loopt hier uit de hand. We willen ons huis niet meer verlaten omdat we ons onveilig voelen. In mijn buurt werden gisteren acht voertuigen gestolen. Ondertussen horen we overal geweerschoten, niet enkel in de favela's. Het is overal onveilig.'


Dennis Coli en drie vrienden hebben een app ontwikkeld die je vertelt waar er wanneer wordt geschoten. De app OTT (Onde Tem Tiroteio, 'waar er schietpartijen zijn') maakt gebruik van betrouwbare bronnen in de favela's en in de rest van de stad. Wanneer ze bericht krijgen van een schietpartij of een politieoperatie, vragen ze aan hun contacten om dit binnen de twee minuten te bevestigen, zodat ze de app-gebruikers en volgers op Facebook, Twitter en Instagram kunnen verwittigen.

'We moesten wel iets doen, want de overheid doet niets', zei Coli. 'Niemand weet hoeveel schietpartijen en overvallen er zijn. We tonen het geweld in Rio op het moment zelf.'

(De Surinaamse Krant/Xinhua/Twitter/De Morgen)

0 comments:

Een reactie plaatsen