donderdag 17 augustus 2017

37 Doden bij opstand in Venezolaanse gevangenis in Puero Ayacucho, staat Amazones

Veertien mensen gewond aan de kant van de speciale eenheden 

(Bron foto's:: Twitter)

Een opstand in een Venezolaanse gevangenis heeft gisteren, woensdag 16 augustus 2017, aan 37 mensen het leven gekost. In de gevangenis in Puero Ayacucho in de staat Amazones aan de grens met buurland Colombia kwam een groot deel van de gevangenen in opstand. De politie probeerde gewapend de situatie te herstellen; daarbij zijn volgens persbureau Reuters 37 doden gevallen. 

'De regering probeerde de controle te krijgen over de gevangenis. De gevangenen hebben zich verzet', zei een gemeenteraadslid.

Het vuurgevecht duurde de hele nacht. Volgens de gouverneur van het gebied kan 'het mortuarium het niet aan.' Aan de kant van de speciale eenheden zouden veertien mensen gewond zijn geraakt.

De gouverneur van Amazones heeft meer uitleg gegeven over de omstandigheden van wat hij zelf een 'bloedbad' noemt. Leden van de politie en het leger hebben de gevangenis bestormd om de gevangenen te ontwapenen van wapens die binnengesmokkeld waren. Liborio Guarulla veroordeelt de aanpak van de ordediensten.

Getuigen zeggen, dat er tijdens de bestorming van de gevangenis een hevig vuurgevecht ontstond. 

Mensenrechtenactivisten klagen de situatie in de Venezolaanse gevangenissen al langer aan. Gewelddadige bendes zouden daar de facto de scepter zwaaien en toegang hebben tot automatische wapens en zelfs handgranaten. De regering heeft al meermaals verzocht de controle te herwinnen door speciale eenheden te sturen, wat vaak leidt tot dodelijke confrontaties.

(De Surinaamse Krant/De Morgen/RTL Nieuws/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen