zaterdag 26 augustus 2017

49-Jarige priester in Borborema, Brazilië, met 29 messteken vermoord

Dit jaar al zeven katholieke priesters vermoord in Latijns-AmerikaDe politie in Brazilië heeft zaterdag 26 augustus 2017 officieel bevestigd, dat het lichaam van een 49-jarige priester doodgestoken in zijn woonplaats is ontdekt. Volgens lokale media werden 29 steekwonden in zijn lichaam geteld. Pedro Gomes Bezerra, die aan het einde van de maand 50 zou zijn geworden, woonde in Borborema, een gemeente in zuidoost Brazilië.

Zijn dood brengt het aantal katholieke priesters dat sinds het begin van 2017 wereldwijd vermoord is op elf, waarvan zeven alleen al in Latijns-Amerika.

Hoewel de auto van Gomes Bezerra niet in zijn garage werd gevonden, waren er geen tekenen dat die was gestolen en de politie zei, dat niet onmiddellijk is gebleken, dat het een roofmoord is geweest.

Het Braziliaanse bisdom Guarabira, dat Borborema omvat, legde een verklaring af over de dood van Gomes Bezerra, waarin wordt gesteld, dat hij verantwoordelijk was voor het bisdom Nuestra Señora del Carmen. Het bisdom vroeg alle gelovigen om 'in het gebed te rouwen, ons geloof in de opstanding van de doden te betuigen' en te vragen: 'Mag de Heer Pedro Gomes eeuwige rust geven.'

De politie zei, dat ze geen duidelijk motief had voor de moord, maar een functionaris beloofde een voortvarend onderzoek.'We gaan het leven van de geestelijke analyseren, de mensen met wie hij leefde, of hij vijanden had of iemand die interesse had in zijn dood', aldus Joao Alves, generaal van de civiele politie.

Ondanks het feit dat het bij meerderheid een katholiek continent is, heeft Latijns-Amerika vaak jaarlijks het hoogste aantal katholiek personeel dat tijdens het werk is gedood. Al decennia behoorde dat toe aan Colombia, voornamelijk als gevolg van de langdurige burgeroorlog en wetteloosheid in delen van het land. Sinds 1984 zijn zeventig katholieke priesters, twee bisschoppen, acht nonnen en drie seminaria daar afgeslacht, veelal slachtoffers van beruchte narco-kartels in Colombia.

Meer recentelijk heeft Mexico een overvloed aan priestermoorden gezien, ongeveer 32 priesters zijn gedood sinds 2006. Ook deze sterfgevallen worden vaak geassocieerd met criminele bendes in sommige delen van het land, aangevuurd door de lucratieve drugshandel.


(De Surinaamse Krant/cruxnow.com/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen