donderdag 24 augustus 2017

92% In straten VS in beslag genomen cocaïne afkomstig uit Colombia

DEA spreekt bezorgdheid uit over toenemende coca-productie in Colombia


Colombiaanse cocaïne staat voor 92% van het aantal dat in de straten van de Verenigde Staten is in beslag genomen, aldus een recent verslag van het Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA - zie onderaan), getiteld 'Colombian Cocaine Production Expansion Contributes to Rise in Supply in the United States', zo bericht vandaag, donderdag 24 augustus 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports. 

Uit het  DEA-rapport blijkt, dat nog eens 2% uit Peru afkomstig is en de overige 6% uit  andere landen. Het rapport spreekt bezorgdheid uit over de toenemende coca-productie in het Zuid-Amerikaanse land, dat het hoogste niveau ooit vorig jaar bereikte.

'Colombiaanse coca-cultivatie en cocaïneproductie in 2016 bereikte de hoogste niveaus in de geschiedenis', aldus het rapport, met een cijfer van 188.000 hectare. De DEA identificeert het beëindigen van luchtbespuiting, dat werd gestaakt wegens zorgen over de volksgezondheid, als een cruciale factor in de voortdurende uitbreiding van de coca-productie in Colombia.

'De recente stijging in coca-cultivatie wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder een vermindering van de luchtverontreiniging, die bijzonder belangrijk was van 2013 tot het stopzetten van het programma in oktober 2015 en de handmatige uitroeiing', meldt de DEA.

De Verenigde Staten is in Colombia voorstander geweest van het gebruik van besproeiing, in tegenstelling tot talrijke medische studies, waaronder van de Wereldgezondheidsorganisatie, die de verwoestende gevolgen voor de volksgezondheid aantonen. Duizenden Colombiaanse boeren hebben geleden onder bijwerkingen van deze uitroeiingsmethode sinds Colombia in het midden van de jaren negentig met de financiële steun van de Verenigde Staten het bespuiten van van coca-gewassen begon.

Naast het probleem van de luchtbespuiting, beschouwt het DEA-rapport enkele elementen van de vredesovereenkomst, die is ondertekend tussen de FARC-guerrilla's en de regering van Colombia, als een andere bijdragende factor in de stijgende cocaïneproductie. In het kader van het vredesproces zijn beide partijen overeengekomen het gebruik van besproeiing te verwerpen en de mensenrechten en het milieu prioriteit te geven.

Volgens het DEA-rapport markeert 2015 het jaar met het hoogste aantal drugs gerelateerde doden in de VS sinds 2007. Hoewel dit cijfer licht werpt op de ernst van de situatie van de grootste cocaïne-consument ter wereld, aldus het 'United Nations Office on Drugs and Crime' (UNODC), gaat het rapport verder door een ​​direct verband tussen deze tragische aantallen en de Colombiaanse productie te maken. '

'Analyse laat een sterke relatie zien tussen doden door cocaïnevergiftiging en de Colombiaanse productie, wat suggereert dat cocaïnedoden in de Verenigde Staten in 2017 een hoog niveau zullen bereiken', luidt het DEA-rapport. De bewering heeft echter nog steeds geen redelijke gronden om te rechtvaardigen, hoe Colombia's productie van cocaïne de duizenden levens in de VS eist', aldus het rapport.

Na decennia strijd tegen drugshandel, vervoeren Colombiaanse smokkelaars  en hun Mexicaanse handlangers meer cocaïne naar consumptiemarkten in Noord-Amerika, Europa en Zuid-Amerika dan ooit tevoren.(De Surinaamse Krant/Colombia Reports/DEA)

0 comments:

Een reactie plaatsen