donderdag 17 augustus 2017

AAV-voorzitter: 'Schelpen Braamspunt niet goed voor bouwsector vanwege zoutgehalte'

Wong: 'Opnieuw verlenen vergunningen voor afgraven van zand te Braamspunt niet nodig'


Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), zegt vandaag, donderdag 17 augustus 2017, op Starnieuws weer, dat schelpen van Braamspunt niet goed zijn voor de bouwsector, gezien het zoutgehalte. Er zijn genoeg alternatieven voor de bouwwereld. Hij benadrukt dat het niet nodig is om de vergunningen voor het afgraven van zand te Braamspunt opnieuw te verlengen. 

Wong zegt, dat op basis van de studie van het WWF Guianas en bevindingen van Conservation International Suriname, hydroloog Sieuwnath Naipal en diverse milieuorganisaties het afgraven van zand fataal is. De natuur moet met rust worden gelaten, vooral omdat Suriname tot een van de meest bedreigde landen ter wereld behoort als het gaat om klimaatsverandering van de aarde, stelt Wong.

Milieuactivisten zijn bang dat de evaluatie die door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is aangekondigd, een doekje voor het bloeden is. Er is nu al informatie bekend, dat na een korte rustperiode de vergunningen verlengd zullen worden. De vergunningen zijn op 15 augustus vervallen. Dodson heeft evaluatie aangekondigd van alle betrokkenen in de sector.

Wong merkt op, dat wanneer het ministerie beweert studie te hebben verricht over de milieueffecten bij Braamspunt, die dan beschikbaar moeten worden gesteld. Het is niet nodig om het zand op te graven, want het wordt overwegend gebruikt voor wegen en ophogen van terreinen. De voorzitter van AAV vindt dat de samenleving haar stem moet laten horen in deze kwestie.

Het is overigens niet voor het eerst, dat Wong met zijn opmerkingen over schelpen van Braamspunt komt, het is een herhaling van zetten van 21 februari van dit jaar. Toen zei hij immers, eveneens op Starnieuws, dat 'het totaal niet te rechtvaardigen is en bovendien niet noodzakelijk om schelpen en zand af te graven te Braamspunt. Wij als AAV en haar leden, adviseren dan ook om deze Braamspunt schelpen niet te kopen, omdat wij niet medeplichtig willen zijn aan de milieu- en natuurschade die onomkeerbaar is. Wij hebben al eerder geschreven dat er alternatieven zijn. De schelpen van Braamspunt zijn van mindere kwaliteit. Het zoutgehalte is te hoog om te gebruiken in de bouwsector. Vanwege dit hoge zoutgehalte, zijn deze schelpen ook niet als opvulling voor de tuin te gebruiken.'


(De Surinaamse Krant/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen