maandag 7 augustus 2017

Agent gewond geraakt in een aanval op een VN-missie die ontwapening FARC-rebellen in Colombia controleert

Onbekend wie daders zijn van aanval op VN-post in Caloto, departement CaucaEen politieagent is zondag gewond geraakt in een aanval op een VN-missie die de ontwapening van FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in Colombia controleert als onderdeel van de vredesovereenkomst, melden de autoriteiten, aldus vandaag, maandag 7 augustus 2017, persbureau AFP.

De aanvallers hadden het voorzien op de plaats waar de FARC-rebellengroep een wapenopslag had in de zuidwestelijke stad Caloto, in het departement Cauca, aldus de politie, die zei dat een splintergroep van de Marxistische rebellen of van het kleinere Nationale Bevrijdingsleger achter de aanval kon hebben gezeten.

Maar, de politie-generaal van Cauca, Edgar Rodriguez, zei, dat de pro-Cubaanse ELN (Ejército de Liberación Nacional) de schuldige is. Het ELN is momenteel de enige bewapende groep in Colombia, maar het is met de regering aan het onderhandelen over een vredesovereenkomst.


De ontwapening, vooral in juni, van de ongeveer 7.000 leden van Colombia's grootste rebellengroep onder het vredesakkoord van 2016, bracht de oorlog tot een einde. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kreeg de Nobelprijs voor de Vrede voor het bereiken van de historische overeenkomst met de FARC. Het is afgelopen november ondertekend.


Het conflict leidde tot de dood van een kwart miljoen Colombianen dood, ongeveer 60.000 waarvan niets bekend is en zeven miljoen ontheemden. De FARC ontstond in mei 1964 uit een boerenopstand.

(De Surinaamse Krant/Noticias RCN/AFP/Twitter/NTN24)

0 comments:

Een reactie plaatsen