donderdag 31 augustus 2017

Ambtenaar BiZa Suriname in China aangehouden voor diefstal sieraden in juwelierszaak

Hoofd afdeling Personeelszaken BiZa volgt door China aangeboden training in China

Kwestie voor regering-Bouterse diplomatiek heel pijnlijk


De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 31 augustus 2017, dat het hoofd van de afdeling Personeelszaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), Anne I., in China door de politie is aangehouden en in verzekering gesteld. Ze is vorige week ingesloten wegens diefstal van sieraden gestolen in een juwelierszaak. 

De ambtenaar, die in China vertoeft voor het volgen van een training, zou hebben voorgewend sieraden te willen kopen. Bij het bekijken van de stukken heeft ze enkele weggemoffeld. In eerste instantie werd ontkend en ging men ervan uit dat I. valselijk werd beschuldigd. Ook de coördinator van de cursus probeerde de politie daarvan te overtuigen. 

Op videobeelden van beveiligingscamera's van de zaak is echter duidelijk te zien hoe de diefstal werd gepleegd. De vrouw viel zo door de mand en de gestolen artikelen werden teruggegeven. 

De Surinaamse ambassade in Beijing werd ingeschakeld en er is nog getracht om met de Chinese autoriteiten af te stemmen over de afwikkeling van deze zaak. Het overleg zou moeizaam zijn verlopen. 

Volgens een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken geldt winkeldiefstal in Aziatische landen zoals China als een schandelijk en zeer ernstig vergrijp. 

Deze kwestie is voor de regering, naar wordt vernomen aldus de Ware Tijd, diplomatiek heel pijnlijk, omdat het een cursus betrof die door China is aangeboden aan Paramaribo. De training zou ongeveer een maand duren. Dat het feit gepleegd is door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris maakt de kwestie nog pijnlijker. Het incident komt aan de vooravond van het vertrek van een parlementaire delegatie naar China. De afvaardiging van De Nationale Assemblee is uitgenodigd door het Nationaal Congres, het parlement van China.

0 comments:

Een reactie plaatsen