zaterdag 19 augustus 2017

Amerikaanse journaliste met Afrikaanse en Colombiaanse roots gaat confrontatie aan met KKK-leider

'Op dat moment vreesde ik echt voor de veiligheid van mij én mijn cameraploeg'Als vrouw met Afrikaanse en Colombiaanse roots de confrontatie aangaan met een Ku Klux Klan-leider, journaliste Ilia Calderón (Univision Noticias) wist vooraf maar al te goed waar ze aan begon. En toch moest ze nog eens goed slikken toen Chris Barker haar met de dood bedreigde.

'Op dat moment vreesde ik echt voor de veiligheid van mij én mijn cameraploeg.' Calderón ging de KKK-leider opzoeken op zijn domein in North Carolina. Ze was de allereerste zwarte persoon die dat 'voorrecht' kreeg. Voor het interview van start ging, woonde de journaliste nog een samenkomst van Barker en zijn kompanen bij. Ze zwaaiden met fakkels en waren gehuld in lange gewaden en puntmutsen.

'Als je naar me kijkt, wat zie je dan?', stak Calderón van wal.

'Ik ben boos. Ik zie jouw soort elke dag. Ik woon hier meer dan twintig jaar en nog nooit heeft een zwarte persoon deze grond betreden. Of hoe je jezelf ook wil noemen, voor mij ben je een bastaard. We hebben al eens zes miljoen Joden vermoord.'

'Ik ben een zwarte persoon en ik ben een Latijns-Amerikaanse immigrant', reageerde Calderón. 'Ga je mij hier wegjagen?'

'Nee, ik ga je platbranden', zei Barker.

'Hoe ga je dat met elf miljoen immigranten doen?', wilde Calderón vervolgens weten.

'We hebben al eens zes miljoen Joden vermoord. Elf miljoen stelt niet veel voor', klonk de veelzeggende reactie. Even later vertelde Barker dat hij niemand haat en dat hij zichzelf niet als een racist beschouwt. 'Maar, ik ben meer superieur dan jij ooit zult zijn.'

'Ze hadden me gezegd, dat ik zwaar beledigd zou worden, maar ik had niet gedacht dat het zo erg zou worden', reageerde Calderón achteraf. 'Ik vreesde echt voor mijn veiligheid en die van mijn cameraploeg.'

Het heftige interview werd vorige maand afgenomen.

(De Surinaamse Krant/Independent/Het Laatste Nieuws/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen