zondag 13 augustus 2017

Archeologen in Peru leggen unieke resten bloot van meer dan 3.000 jaar oude Marcavalle cultuur

'Marcavalle is als een boek, dat we moeten lezen om onze geschiedenis te begrijpen'


Experts van het Gedecentraliseerd Directoraat Cultuur van Cusco (DDCC, Dirección Desconcentrada de Cultura de Cusco) hebben architectonische ruïnes blootgelegd die dateren van meer dan 3.000 jaar geleden in het archeologische gebied van Marcavalle, in het zuidelijke Andes Cusco-gebied. De vondsten omvatten een cirkelmuur van 7 meter diameter van steen en modder die behoort tot de pre-Inca Marcavalle cultuur in wat vandaag een jeugdrehabilitatiecentrum is. Dit bericht zaterdag 12 augustus het Peruaans staatspersbureau Andina.
Volgens Luz Marina Monroy, archeoloog die leiding geeft aan het onderzoek, zou de ringvormige structuur gebruikt zijn als woonplaats en een plaats voor het uitvoeren van rituelen. Archeologen ontdekten ook een deel van een soortgelijke muur, die, naar wordt aangenomen, deel uitmaakte van een werkplaats en magazijn - met tekenen van opeenvolgende menselijke bezetting.

Binnen beide constructies vonden deskundigen een groot aantal aardewerk fragmenten versierd met menselijke en dierlijke gezichten, stenen gereedschap, naalden en spatels gemaakt uit dierlijke botten, ceremoniële figuren, honden- en kameelbeenderen en resten van zaden en producten zoals maïs en bonen, allen van de Marcavalle cultuur.

De ontdekking bevestigt, dat de cultuur van Marcavalle zich ontwikkelde op het moment dat de Chavin en Paracas culturen heersten in respectievelijk de Ancash- en Ica-regio.

DDCC-hoofd Vidal Pino Zambrano onderstreepte de enorme waarde van de vondsten, het bewijs dat Cusco 'de eerste stappen van de Andes-beschaving zag, die zijn ultieme expressie in de Inca-cultuur vond'. 'We zullen dit onderzoek blijven bevorderen, aangezien Marcavalle als een boek is, dat we moeten lezen om onze geschiedenis te begrijpen', zei Pino.

(De Surinaamse Krant/Andina/Peru.com/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen