zaterdag 26 augustus 2017

Archeologen in Peru vinden op top Bellavista-piramide in Lima overblijfselen van 16 Chinese arbeiders uit 19e eeuw

Chinese arbeiders werden na afschaffing slavernij in 1854 in Peru naar dit land gehaald

(Bron foto: Mariana Bazo/Reuters)

Archeologen die Peru's pre-Colombiaanse verleden onderzoeken, hebben onlangs een glimp opgevangen van een minder prominent hoofdstuk in de geschiedenis van het Andesland - de overblijfselen van 16 Chinese arbeiders die meer dan honderd jaar geleden naar het land werden gehaald, zo bericht persbureau Reuters vandaag, zaterdag 26 augustus 2017.

De lichamen, waarvan gedacht wordt dat die als arbeiders naar Peru werden gebracht om slavenarbeid te vervangen, werden gevonden op de top van een piramide die voor het eerst door het oude Ichma-volk werd gebruikt, aldus Roxana Gomez, de voornaamste archeoloog van de site, afgelopen donderdag.

Peru was een van de grootste bestemmingen voor Chinese arbeiders in Latijns-Amerika in de 19e eeuw, een markt die floreerde nadat in 1854 de slavernij werd afgeschaft.


De Chinezen die op de Bellavista-piramide in Lima zijn gevonden werden begraven in de late 1800's en vroege jaren 1900 en hadden waarschijnlijk onder 'zeer moeilijke' omstandigheden katoen geplukt op een nabijgelegen plantage, aldus Gomez.

'In een Chinese doodskist werden een opiumpijp en een klein keramisch vat aangetroffen', zei Gomez. Chinese arbeiders zouden over het algemeen niet mogen worden begraven op de katholieke begraafplaatsen van Lima en ze werden gedwongen om begraafplaatsen te improviseren, aldus Peru's ministerie van Cultuur.

De overblijfselen van Chinese arbeiders werden eerder gevonden in Lima bij andere piramides bekend als 'huacas'. Huacas, gebouwd door inheemsen die eens grote delen van de Pacifische kust beheersten, werden gebruikt als administratieve en religieuze centra waar elite-leden vaak begraven werden met goudobjecten, keramiek of menselijke offers.

Gomez zei, dat de huacas een heilige vereniging hadden die ze misschien aantrekkelijk maakten om Chinese arbeiders te begraven. De Bellavista huaca was bezet door Ichma, beginnende in ongeveer 1000 A.D. en werd later geannexeerd door het Incan-rijk tot aan de komst van Spaanse veroveraars.. Italiaanse immigranten hielden later wijngaarden aan de basis van de site, voegde Gomez toe.
'De beste manier om onze geschiedenis te begrijpen is als een een continuümvan verschillende culturen', zei Gomez.

(De Surinaamse Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen