donderdag 10 augustus 2017

Bekende ecotoerisme-ondernemer vermoord door illegale gewapende groep in West-Colombia

Dood Javier Montoya zond een schokgolf door de afgelegen strandgemeenschap NuquiEen ondernemende ecotoerisme-ondernemer is vermoord door een illegale gewapende groep in West-Colombia, meldde de krant El Tiempo dinsdag, zo meldt vandaag, donderdag 10 augustus 2010, de nieuwswebsite Colombia  Reports. Het lichaam van de Antioquia-inheemse Javier Montoya, die al 37 jaar in Nuqui woonde, werd in juni al in zijn huis door de politie gevonden. Zes kogels hadden het leven van de toerisme pionier beëindigd.

Zijn dood zond een schokgolf door de afgelegen strandgemeenschap, die had gehoopt dat Colombia's doorlopende vredesproces met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) de vooruitzichten op het toerisme zou verbeteren, maar werd in plaats daarvan geterroriseerd door andere illegale gewapende groepen. Er is geen zekerheid over wie Montoya vermoordde. Volgens een vriend, die met El Tiempo gesproken had, had de toerisme pionier nooit problemen met een illegale gewapende groep.Ten oosten van Nuqui, in de gemeente Alto Baudo, is de paramilitaire groep AGC (Gaitanista Zelfverdedigings Krachten van Colombia/Autodefensas Gaitanistas de Colombia) sinds 2014 in strijd met ELN-guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional). Hoewel de veelvoudige botsingen geleid hebben tot honderden ontheemden, hebben de Colombiaanse veiligheidskrachten blijkbaar niet kunnen reageren, het gebied daarmee overgelaten aan de genade van illegale gewapende groepen.

De veiligheidsstrijdkrachten van Colombia zijn steeds vaker onderhevig aan kritiek vanwege het feit dat ze de territoriale controle van talrijke verlaten FARC-gebieden daadwerkelijk verzaken, waardoor veel van deze plattelandsgebieden volledig door de rivaliserende groepen onrechtmatig of betwist worden.

Vele tientallen gemeenschapsleiders zijn vermoord sinds de vrede op 24 november 2016 werd ondertekend.Eerder dit jaar heeft het leger een belangrijke hervorming aangekondigd om zich aan te passen aan de post-FARC realiteit, maar tot nu toe zonder duidelijk effect.
Op dezelfde dag meldde El Tiempo det moord op Montoya, en nieuwswebsite Pacifista meldde de moord op een gemeenschapsleider in een andere Stille Oceaan gemeente, Tumaco, naar verluidt door de AGC-paramilitaries.

(De Surinaamse Krant/Colombia Reports/El Tiempo)

0 comments:

Een reactie plaatsen