woensdag 30 augustus 2017

Bestuurskundige Boldewijn: 'Negatieve kritiek op medische check-up Bouterse op Cuba niet steekhoudend'

'De spanning die het presidentiële werk met zich kan meebrengen, moet niet onderschat worden'


De negatieve kritiek vanuit de samenleving op het vertrek van president Desi Bouterse en zijn gezin naar Cuba, is volgens bestuurskundige August Boldewijn 'niet steekhoudend'. Het staatshoofd is zondag naar Cuba gereisd voor een algehele medische controle. Zijn reisgezelschap bestaat verder uit zijn gezin, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, enkele artsen en anderen. Het staatshoofd koppelt een week vakantie aan de medische check-up. 

Volgens Boldewijn, vandaag, woensdag 30 augustus 2017, in de Ware Tijd, is het vertrek van de president noodzakelijk, omdat hij ruim twee jaar geen algehele controle heeft ondergaan. 

Op social media is afkeurend gereageerd op de reis van het staatshoofd. Zo vragen mensen zich af wat de reis het land kost en of de president geen vertrouwen heeft in de lokale medische dienstverlening. Ook wordt opgemerkt, dat het staatshoofd het land verlaat, terwijl dat in een moeilijke economische situatie verkeert. 

Boldewijn stipt aan, dat de spanning die het presidentiële werk met zich kan meebrengen, niet onderschat moet worden. 'Daarom is regelmatige controle noodzakelijk. Je hebt niets aan een president wiens gezondheidstoestand niet stabiel is.'

Tijdens de afwezigheid van het staatshoofd wordt hij vervangen door vicepresident Ashwin Adhin, zoals is bepaald in de Grondwet. Het Nationaal Informatie Instituut (NII) meldt, dat de artsen meereizen vanwege afspraken tussen het Staatsziekenfonds en de regeling met Havana over de behandeling van Surinaamse patiënten in Cuba. 

Boldewijn stelt, dat het bezoek van de president ook te maken heeft met beleidsaangelegenheden. Bouterse is tijdens een tussenstop in Caracas ontvangen door de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken. 

Ondertussen heeft minister Hoefdraad aan het NII laten weten, dat de president niet negatief staat tegenover de Surinaamse gezondheidszorg. De bewindsman is overigens  doorgereisd naar de VS voor besprekingen met internationale instellingen, die hij een update van de macro-economische situatie in Suriname zal geven. 

0 comments:

Een reactie plaatsen