dinsdag 1 augustus 2017

Braziliaans Lagerhuis stemt over eventueel vervolgen van president Temer

Volgens politieke insiders wordt twee derde meerderheid niet gehaald


Het Braziliaans Lagerhuis stemt morgen, woensdag 2 augustus 2017, over het eventueel vervolgen van president Michel Temer vanwege beschuldigingen van corruptie. Het is de tweede keer binnen een jaar dat parlementsleden stemmen over het wegsturen van een president. Daar is wel een twee derde meerderheid voor nodig en volgens politieke insiders wordt die niet gehaald. 

Temer kan voor 180 dagen worden geschorst en worden berecht als de vereiste meerderheid wel wordt gehaald.

Temer wordt er van beschuldigd dat hij zich heeft laten omkopen in een zakelijke deal. In 2014 kwam de Braziliaanse politie een grootschalige corruptie op het spoor waarin het (semi)staatsoliebedrijf Petrobras centraal staat. Tientallen prominenten zakenmensen en hooggeplaatste politici zijn inmiddels veroordeeld voor corruptie en witwassen.

Oud-president Luiz Inacio 'Lula' da Silva gaat 9,5 jaar de cel in, zijn opvolgster Dilma Rousseff is afgetreden en de huidige president Temer moet alles uit de kast trekken om zich te verdedigen tegen corruptiebeschuldigingen.

Het corruptieonderzoek, ook wel bekend als de Operatie Autowasstraat, bracht aan het licht hoe het staatsoliebedrijf Petrobras bouwbedrijven bewust te veel betaalde voor opdrachten. Vervolgens moesten de bouwbedrijven een percentage van het te veel betaalde bedrag overmaken naar een geheim fonds.

Vorig jaar stuurde het parlement presidente Dilma Roussef weg die met de begrotingscijfers zou hebben gesjoemeld. Temer werd als opvolger benoemd tot het eind van Rousseffs ambtsperiode eind volgend jaar.

De verwachting is dat er nog meer aanklachten tegen Temer zullen volgen. 'Zo lang er munitie is, zal ik blijven vuren', aldus de aanklager.

Voordat de zaak voor het Hooggerechtshof kan verschijnen, moet eerst het Lagerhuis beslissen of de president vervolgd mag worden. Wil het zover komen, dan is een twee derde meerderheid nodig, maar of die meerderheid wordt gehaald, is nog maar de vraag. Meer dan de helft van de parlementsleden wordt zelf van corruptie verdacht en politieke insiders verwachten niet dat die meerderheid zal worden gehaald. Het Braziliaanse volk zal dan tot de presidentsverkiezingen van 2018 moeten wachten om de impopulaire Temer te vervangen. Een opmerkelijke presidentskandidaat heeft zich al gemeld voor de race: Luiz Inacio 'Lula' da Silva.

(Red. De Surinaamse Krant/De Telrgraaf/Nu.nl/Twwitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen