donderdag 3 augustus 2017

Braziliaanse president Michel Temer kan aanblijven als staatshoofd

Temer overleeft stemming in het parlement om hem voor maximaal zes maanden te schorsen


De Braziliaanse president Michel Temer, die genoemd wordt in een corruptieaffaire, kan aanblijven als staatshoofd. Bij een stemming gisteren, woensdag 2 augustus 2017, in het parlement werd er geen tweederdemeerderheid gevonden, die nodig was om Temer voor maximaal zes maanden te schorsen en voor de rechter te brengen. In de Kamer van Afgevaardigden stemden 263 parlementariërs tegen de schorsing van Temer en 227 afgevaardigden stemden daar voor. Temer wordt ervan beschuldigd jarenlang geld te hebben aangenomen van vleesmagnaat Joesley Batista voor de financiering van zijn partij PMDB (Partij van de Braziliaanse Democratische Beweging). Batista heeft naar eigen zeggen alle presidenten sinds 2003 smeergeld betaald en hij heeft Temer in mei aangegeven.

De rel over de vermeende betalingen van Batista's onderneming JBS aan Temer barstte in mei los. Sindsdien kwam er nog maar weinig beleid van de grond, omdat Temers regering op haar laatste benen leek te lopen.Nu verwachten waarnemers, dat de impopulaire Temer werkt maakt van meer impopulaire beleidsplannen zoals de hervorming van het peperdure pensioenstelsel.

Temer zelf zei na de stemming, dat hij 'met deze steun in het Lagerhuis de hervormingen kan uitvoeren die het land nodig heeft. Het is nu tijd om te investeren in Brazilië, Brazilië is klaar om weer te groeien'.

Het land lijdt al sinds 2014 onder de ergste economische crisis die het heeft gekend. Het wegvallen van belastinginkomsten veroorzaakt enorme begrotingstekorten. Temer heeft al bezuinigingen doorgevoerd, belastingen verhoogd en het arbeidsrecht versoepeld.

In opiniepeilingen komt Temer met zijn soberheidspolitiek en corruptieschandalen niet verder dan 5 procent tevreden ondervraagden.

Dat Temer voldoende parlementsleden achter zich krijgt, is geen verrassing. De regering geniet een voldoende grote steun in het Lagerhuis. Toch was het nog afwachten of de parlementsleden niet van de gelegenheid gebruik gingen maken om zich tegen de immens onpopulaire president te keren.

Volgens peilingen heeft Temer de steun van nauwelijks vijf procent van de Braziliaanse bevolking. De conservatief Temer kwam een jaar geleden aan de macht in Brazilië. Hij werd president nadat het parlement had ingestemd met de afzetting van Dilma Rousseff, die ervan verdacht werd de begroting te hebben opgesmukt.


(Red. De Surinaamse Krant/VTM Nieuws/Nederlands Dagblad/Twitter/ANP)

0 comments:

Een reactie plaatsen