dinsdag 22 augustus 2017

Brazilië registreert tien groepsverkrachtingen per dag

Aantal groepsverkrachtingen gestegen van 1.570 in 2011 naar 3.526 in 2016...

- 'Ongelukkig genoeg is dit alleen het topje van de ijsberg, seksueel geweld tegen vrouwen is een onzichtbare misdaad'
- 'Slechts 10% van het totale aantal verkrachtingen in het land is gerapporteerd'


In Uruçuí (in het zuiden van de Braziliaanse staat Piauí) werd een 15-jarige zwangere tiener door drie tieners verkracht en haar vriend werd voor haar ogen gedood. Uit haar huis in Presidente Epitácio, op het platteland van São Paulo, werd een 48-jarige vrouw verkracht door vier mannen. Zij waren buren. In vijf jaar tijd is het aantal groepsverkrachtingen meer dan verdubbeld - de gevallen zijn geregistreerd door de ziekenhuizen die de slachtoffers medische zorg bieden, aldus Folha de S.Paulo maandag 21 augustus 2017.

Uit nieuwe gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, waartoe Folha toegang had, blijkt dat de geregistreerde gevallen van 1.570 in 2011 naar 3.526 in 2016 zijn gestegen. Deze gegevens tonen aan, dat er gemiddeld tien groepsverkrachtingen per dag in het land zijn. Deze cijfers zijn de eerste die de groei van dit soort geweld in Brazilië vastleggen.


Bij politiebureaus zijn de dossiers van verkrachtingen die door meer dan één dader zijn gepleegd, niet afzonderlijk geregistreerd van andere gevallen van verkrachting.

In 2011 werden gegevens over seksueel geweld verplicht ingeschreven door openbare en particuliere zorginstellingen en zijn ze gegroepeerd in een informatiesysteem van het ministerie, de Sinan (Sistema de Informação de Agravos de Notificação). De deelstaten Acre en Tocantins en het Federale District leiden de rangschikking van bendeverkrachtingen per 100.000 inwoners - respectievelijk 4,41, 4,31 en 4,23. Dit type misdaad vertegenwoordigt vandaag 15% van de gevallen van verkrachting behandeld door ziekenhuizen - in totaal 22.804 in 2016.

De gezondheidszorgcijfers vertegenwoordigen echter slechts een deel van het totale aantal gevallen. Ten eerste, omdat historisch seksueel geweld is ondergerapporteerd en niet alle slachtoffers naar het ziekenhuis gaan of de politie contacteren. Ook, omdat 30% van de Braziliaanse steden nog niet aan Sinan gegevens hebben verstrekt.


'Ongelukkig genoeg is dit alleen het topje van de ijsberg. Seksueel geweld tegen vrouwen is een onzichtbare misdaad, er is een taboe achter dit gebrek aan gegevens. Veel vrouwen die verkracht worden, rapporteren nooit de misdaad. Soms vertellen ze hun familie niet eens thuis, omdat er een cultuur is om vrouwen de schuld te geven, hoewel ze de slachtoffers zijn ', zegt Daniel Cerqueira, een onderzoeker bij het Braziliaanse Instituut voor Toegepast Economisch Onderzoek (Ipea, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada).

Studies van de Ipea tonen aan, dat slechts 10% van het totale aantal verkrachtingen in het land is gerapporteerd. Aangezien 50.000 zaken jaarlijks geregistreerd worden (bij politiebureaus en ziekenhuizen), zou het land 450.000 'verborgen' zaken kunnen hebben.

Socioloog Wânia Pasinato, een adviseur van USP Mulheres, zegt dat de gegevens van de gezondheidszorg over bendeverkrachtingen aantonen, dat het probleem al lang bestaat, maar dat het pas na zaken door de nationale pers alom bekend zijn geworden. Een ander feit dat de aandacht heeft getrokken is, dat sommige gevallen van groepsverkrachting zijn opgenomen en beelden van de misdaad worden onthuld.

Folha onderzocht 51 gevallen in de pers in de afgelopen drie jaar. In minstens 14 werden video's op sociale netwerken bekendgemaakt.

Ter informatie:


(De Surinaamse Krant/Folha de S.Paulo)

0 comments:

Een reactie plaatsen