maandag 21 augustus 2017

Castelen (SPA) vreest bij voortzetting beleid op termijn een exodus van Surinamers en beste krachten naar buitenland

'President wil voorkomen dat vertrouwen wegblijft en verval versneld optreedt'


Als het huidig beleid van de regering wordt voortgezet, vreest econoom/SPA-politicus Guno Castelen op termijn een exodus van Surinamers en beste krachten naar het buitenland. 'Zij die nog in de positie zijn en de gelegenheid hebben, zullen betere oorden zoeken met een open CARICOM, waar wij lid van zijn. Dat betekent dat de capaciteit om uit het dal te komen nog kleiner wordt', stelt Castelen maandag 21 augustus 2017 in het Dagblad Suriname.

Hij heeft de regering opgeroepen tot het omgooien van haar beleid. Castelen doelt op beleid dat inderdaad gericht is op de productiesector en het verhogen van ons verdiencapaciteit. Het steeds aangaan van leningen, zonder dat er rendement uit gehaald wordt (en zelfs niet te zien is), baart de politicus zorgen.

Het optimisme dat president Desi Bouterse in het parlement met zijn laatste toespraak heeft geuit, begrijpt Castelen wel. In de afgelopen periode is naast slecht bestuur en corruptie, de grootste nekslag van de regering het stuk wantrouwen geweest in de monetaire autoriteiten.

'Ik had gewaarschuwd dat als dat vertrouwen er niet is, de basis voor succes van beleidsmaatregelen er niet is. Wat hij dus daar in het parlement heeft gedaan, is pure demagogie. Het is manipulatie van de perceptie van de burgers. Manipulatie in de zin van: je hebt pijn. Ik wijs je pijnstillers en je denkt dat je geen pijn meer hebt. In werkelijkheid lijdt het systeem. Je bent verdwaald in het bos, maar je zegt tegen je mensen dat je weet wat je doet. Intussen heb je tijd kunnen overbruggen. Het is dus wishfull thinking van de president. Hij doet dit met een doel: voorkomen dat het vertrouwen wegblijft en het verval versneld optreedt.'

Castelen kan dus begrijpen waarom de president zich zo opstelt. Echter zou hij het nog meer afkeuren als de president dit doet uit pure onwetendheid, niet wetende dat de situatie in het veld veel erger is dan hij zich zou kunnen voorstellen. Bouterse heeft onlangs in het parlement aangegeven, dat er indicaties zijn van een bescheiden verbetering van onze economie. Hij benadrukte dat er nog geen hoerastemming is, maar wel een belangrijke constatering dat wij niet meer in de situatie verkeren van een verdere neerwaartse gang.

0 comments:

Een reactie plaatsen