dinsdag 29 augustus 2017

Celstraffen van 1 tot 4 jaar in Ecuador voor illegale Chinese haaien-vissers

Aan boord vissersboot bij Galapagos 6.000 -beschermde- haaien onder 300 ton vis aangetroffenEen rechter in Ecuador heeft maandag 28 augustus 2017 de bemanning van een Chinees schip veroordeeld die betrapt waren op het vangen van bedreigde haaiensoorten in het Galapagos-mariene reservaat.

De onder Chinese vlag varende Fu Yuan Yu Leng 999 werd onderschept in het beschermde gebied op 13 augustus met 300 ton vis aan boord - waaronder 6.000 haaien, vooral beschermde soorten, zoals de hamerhaai en de grootoogvoshaai (Alopias superciliosus).

De rechtbank kondigde op de derde dag van het proces tegen de bemanning aan, dat het de kapitein van het schip heeft veroordeeld tot vier jaar gevangenis voor het plegen van een milieumisdrijf met verzwarende omstandigheden. De drie topofficieren van het schip kregen drie jaar gevangenis, terwijl de 16 overige bemanningsleden tot  een jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld.

De rechtbank heeft ook opdracht gegeven aan de bemanning om 5,9 miljoen dollar te betalen aan het Galapagos National Park. Het is onduidelijk of de Chinese bemanning in hoger beroep gaat.


'Na de enorme verontwaardiging die we voelden, zal dit zeker compenseren voor de schade die wordt veroorzaakt doordat er een historisch precedent is ingesteld', vertelde parkdirecteur Walter Bustos bij de zitting.

Het 138.000 vierkante kilometer reservaat, een heiligdom voor haaien, is aangewezen door UNESCO als werelderfgoed. Zo'n 27.000 mensen wonen op de 19 Galapagos-eilanden, gelegen in de Stille Oceaan ongeveer 1.000 kilometer buiten de kust van Ecuador.

'Nul tolerantie voor milieumisdrijven!', tweette Ecuador's Milieu minister Tarcisio Granizo.

Het Chinese schip is in beslag genomen en zal in dienst worden gehouden voor het Galapagos-park, zei Granizo.

De inwoners van Galapagos protesteren tegen wat ze zeggen is een vloot van 300 Chinese vissersvaartuigen in internationale wateren, net buiten het mariene reservaat. 

(De Surinaamse KrantAFP/Channel News Asia/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen