zaterdag 12 augustus 2017

Colombiaanse ELN-rebellen willen volgende maand unilateraal staakt-het-vuren vanwege komst Paus Franciscus

'Hij is een progressieve paus en alles wat we als Colombianen kunnen doen om hem te ontvangen, is een gebaar voor de steun die hij aan het vredesproces geeft'

(Bron foto: Twitter)

De Colombiaanse Marxistische ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional) zouden volgende maand een unilateraal staakt-het-vuren kunnen afkondigen om Paus Franciscus te eerbiedigen, zo zei een leider van de groep, die door radicale Rooms-Katholieke priesters werd opgericht, tegen persbureau Reuters, aldus vandaag, zaterdag 12 augustus 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports.

'Zijn heiligheid Franciscus  is een paus die de kerk heeft teruggevoerd naar denken in termen van de verarmde en uitgesloten meerderheden. Hij is een progressieve paus en alles wat we als Colombianen kunnen doen om hem te ontvangen, is een gebaar voor de steun die hij aan het vredesproces geeft', zei Pablo Beltran van het Nationale Bevrijdingsleger.

De regering van president Juan Manuel Santos en de ELN onderhandelen over een vredesovereenkomst in Ecuador en een tijdelijke bilaterale wapenstilstand voor het bezoek van de paus is mogelijk, zei Beltran, lid van de leiding van het ELN en hoofdonderhandelaar tijdens de vredesbesprekingen, in een telefonisch interview vanuit Quito woensdagavond.

Hij zei, dat er nog geen overeenkomst is bereikt, met minder dan een maand te gaan voordat de paus in het overwegend Rooms-Katholieke land arriveert. 'We zullen alle nodige inspanningen doen om de wapenstilstand bilateraal te maken, maar als het niet haalbaar is, zullen we de mogelijkheid overwegen om het eenzijdig te maken', zei Beltran.

Het ELN werd opgericht in 1964 door rebellen die geïnspireerd werden door de revolutie van 1959 van Cuba. Het werd voor decennia door katholieke priesters geleid door enkele radicale ideeën achter de Bevrijdings Theologie.

De regering en het ELN zijn in februari formele vredesonderhandelingen begonnen na meer dan drie jaar achter-de-schermen besprekingen over een agenda en logistiek. Santos heeft geëist dat de rebellengroep de ontvoeringen, de vijandelijkheden tegen burgers en de aanval op de olie-infrastructuur stopzet om te gaan naar een bilaterale wapenstilstand.

De ELN heeft gezegd, dat de aanvallen defensief zijn en reacties zijn op militaire offensieven tegen zijn strijders. De regering reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de mogelijkheid van een tijdelijke wapenstilstand.

Beltran zei ook, dat het ELN zich heeft verplaatst naar gebieden die ooit bezet werden door de grotere Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia (FARC), die eind vorig jaar een vredesovereenkomst met de regering heeft ondertekend, die een einde maakte aan een half eeuw durend conflict dat meer dan 220.000 mensenlevens heeft gekost en miljoenen ontheemden.
Vele voormalige FARC-gebieden worden overlopen door rechtse paramilitaire groepen en het ELN probeert de burgerbevolking te beschermen, zei Beltran.

(De Surinaamse Krant/Colombia Reports)

0 comments:

Een reactie plaatsen