donderdag 3 augustus 2017

Committee to Protect Journalists: Colombia moet bedreigingen tegen filmmaker/activist onderzoeken

'Colombiaanse journalisten moeten kunnen berichten over gevoelige kwesties zonder angst voor de dood'


Colombiaanse autoriteiten zouden snel en geloofwaardig onderzoek moeten doen naar bedreigingen tegen documentaire filmmaker en activist Bladimir Sánchez Espitia en zou zijn veiligheid moeten waarborgen, zei het Committee to Protect Journalists (CPJ) woensdag 2 augustus 2017. 

Sánchez vertelde het CPJ, dat een man met een pistool in de vroege uren van 30 juli naar hem was gekomen. De man kwam rond half drie 's morgens naar een gebouw dat Sánchez vaak in een buurt aan de rand van Bogotá bezoekt, vertelde Sánchez tegen het CPJ. De journalist, die daar nog niet was, vertelde aan CPJ dat meerdere getuigen, waaronder de bewaker van het gebouw, hem vertelden dat de man een pistool naar hem had gevraagd. Het bezoek was het laatste in een reeks bedreigingen die terugvoeren naar zeker 2012, aldus CPJ-onderzoek.

'Colombiaanse autoriteiten moeten de doodsbedreigingen aan het adres van Bladimir Sánchez Espitia volledig onderzoeken en ervoor zorgen dat er effectieve maatregelen zijn om hem te beschermen', aldus Carlos Lauría, senior programma-coördinator van het CPJ voor de Amerika's.

'Colombiaanse journalisten zouden kunnen moeten berichten over gevoelige kwesties zonder angst voor de dood.' 

Sánchez, een documentaire filmmaker die mensenrechten behandelt, heeft al minstens vijf jaar escalerende bedreigingen ontvangen. Hij vertelde het CPJ, dat hij gelooft dat de bedreigingen verband zouden kunnen hebben met mijnbouwbedrijven die hij onderzoekt in zijn documentairewerk, de lokale politie of politieke figuren die wellicht belangen kunnen hebben in die bedrijven of hun ontwikkelingsprojecten.

De filmmaker vluchtte voor het eerst uit zijn huis in het centraal-Colombiaanse gebied Huila, ongeveer 370 kilometer ten zuiden van Bogotá, in 2012 nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen die verband houden met een video die hij op YouTube had geplaatst. De video toont agenten die gewelddadig demonstranten verwijderen van de bouwplaats van een waterkrachtcentrale in Huila.


Na het plaatsen van de video heeft Sánchez telefoontjes ontvangen van verschillende onbekende bellers, volgens de in Bogotá gevestigde Stichting voor Persvrijheid (FLIP, Fundación para la Libertad de Prensa). Sánchez zei tegen het CPJ toen, dat hij geloofde dat politieagenten in Huila verantwoordelijk waren voor de telefoontjes.


Telefoontjes van het CPJ naar het kantoor van Colombia's Openbaar Ministerie vandaag zijn niet meteen beantwoord.

Op 15 april 2016 braken onbekende personen in in het appartement van Sánchez in Bogotá en stalen een computer, videocamera, opslagschijf en andere hardware, meldde FLIP. Sánchez vertelde FLIP, dat de gestolen apparatuur materiaal bevat waarin wordt beweerd dat mijnbouwbedrijven deelnamen aan mensenrechtenschendingen, dat hij in toekomstige documentairefilms wilde gebruiken.

De dieven hebben geen andere waardevolle dingen meegenomen, vertelde de filmmaker FLIP.

Sánchez en de juridische organisatie José Alvear Restepo Lawyers Collective hebben gevraagd, dat het kantoor van de advocaat-generaal een volledig onderzoek naar de inbraak uitvoert, maar Sánchez, die niet lang daarna terugkeerde naar Hulia, vertelde het CPJ dat hij niet op de hoogte is van enige vooruitgang in de zaak.

Sánchez ontvluchtte Huila opnieuw eind mei 2017, nadat zijn familie werd bedreigd, en verhuisde opnieuw naar Bogotá verhuisd, waar hij het CPJ vertelde, dat hij geloofde dat zijn familie daar veiliger zou zijn.

Sánchez vertelde hetCPJ verder. dat hij destijds werkzaam was als mede-directeur en uitvoerend producent van een documentaire voor het Discovery Channel over het vredesproces tussen de Colombiaanse regering en de FARC guerrilla-groep.

Sinds 1992 zijn in Colombia minstens 47 journalisten in directe relatie met hun werk gedood, veel als gevolg van het conflict tussen de staat en de gewapende guerillagroepen. Terwijl de veiligheid van journalisten in Colombia in de afgelopen jaren is verbeterd, blijven de bedreigingen en het geweld tegen journalisten doorgaan, vaak met straffeloosheid, volgens CPJ-onderzoek.


(Red. De Surinaamse Krant/CPJ/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen