vrijdag 11 augustus 2017

Credit Suisse verbiedt handel in Venezolaans schuldpapier

'Credit Suisse wil niemand middelen geven om mensenrechten van Venezolaanse volk te schenden'


Credit Suisse verbiedt zijn medewerkers om nog langer Venezolaanse overheidsobligaties te kopen of te verkopen. De Zwitserse grootbank, die reputatieschade vreest, wil geen financiële reddingslijn uitwerpen naar het regime van president Nicolas Maduro. 'In het kader van het politieke klimaat en de recente gebeurtenissen in Venezuela, en de daden die gesteld zijn door de regering, willen we verzekeren dat Credit Suisse niemand de middelen wil geven om de mensenrechten van het Venezolaanse volk te schenden', schrijft de bank vrijdag 11 augustus 2017 in een interne memo.

De handel in twee specifieke obligaties wordt verboden, ook van alle schuldpapier dat sinds 1 juni door Caracas werd uitgegeven, trekt Credit Suisse de handen af. Venezuela verkeert sinds enkele jaren in een zware economische en politieke crisis.

De afgelopen maanden ging die naar een nieuw hoogtepunt. Bij protesten tegen Maduro vielen al meer dan 100 doden, terwijl de Venezolaanse president na mogelijk frauduleuze verkiezingen een Grondwetgevende vergadering installeerde die hem volgens critici meer macht moet geven.

 Nu de Verenigde Staten sancties hebben opgelegd aan verschillende Venezolaanse verantwoordelijken én Maduro door de Amerikaanse president Donald Trump openlijk een 'dictator' genoemd werd, vreest Wall Street reputatieschade als het nog langer investeert in Venezuela.

Credit Suisse is nu de eerste grootbank die zijn traders dergelijk verbod oplegt. Door de dalende olieprijzen kampt Venezuela met een acuut tekort aan levens-, genees- en andere basismiddelen. Het regime heeft echter het geld niet meer om alles te importeren en gaat schulden aan om toch aan cash te geraken. De oppositie roept de financiële sector op om niet in die obligaties te investeren. Credit Suisse geeft daar nu dus als eerste gehoor aan.

Ook andere banken houden de ontwikkelingen in Venezuela nauw in de gaten. UBS legt zijn transacties onder de loep. Goldman Sachs werd het doelwit van protesten als gevolg van een aankoop met forse korting bij de Venezolaanse Centrale Bank in mei. De zakenbank liet daarop een onderzoek instellen en verklaarde later dat er geen geld in handel van de overheid was gekomen.

(De Surinaamse Krant/Bloomberg/Het Financieele Dagblad/Twitter/Belga)

0 comments:

Een reactie plaatsen