woensdag 23 augustus 2017

De begrotingen voor het dienstjaar 2017 door parlement goedgekeurd - Breuk in oppositie...

Begroting ministerie van Volksgezondheid kreeg, met ondersteuning ABOP en DOE, meeste stemmen, 33

- 'ABOP wil trendsetter in het college zijn door niet volgens de traditionele politieke lijnen van oppositie en coalitie te stemmen'
- PALU, VHP, NPS en Pertjajah Luhur stemden tegen alle begrotingen


De Nationale Assemblee (DNA) heeft dinsdagavond 22 augustus 2017 iets na half elf de begrotingen voor het dienstjaar 2017 goedgekeurd. De meeste begrotingen zijn met 30 stemmen voor en 14 tegen aangenomen, zo schrijft de Ware Tijd. 

De begroting van het ministerie van Volksgezondheid kreeg met ondersteuning van de fracties van Abop en DOE de meeste stemmen: 33. De ABOP-leden Dinotha Vorswijk en Marinus Bee stemden ook voor de begrotingen van onder andere de ministeries van Volksgezondheid, Regionale Ontwikkeling, Natuurlijke Hulpbronnen, Sport- en Jeugdzaken, Buitenlandse Zaken, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.

PALU, VHP, NPS en Pertjajah Luhur stemden tegen alle begrotingen. 

Waarnemend ABOP-fractieleider Marinus Bee voerde aan, dat zijn fractie de trendsetter in het college wil zijn, door niet volgens de traditionele politieke lijnen van oppositie en coalitie te stemmen. Hij voerde aan dat de fractie voor een aantal begrotingen heeft gestemd, omdat zaken die voor de partij principieel zijn in die begrotingen zijn opgenomen.

VHP-fractielid Mahinder Jogi merkte op tegen de begroting van Buitenlandse Zaken te stemmen, omdat hij de afgelopen weken herhaaldelijk de regering heeft gevraagd op de proppen te komen met documentatie over de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs.

Ondanks de harde toezegging van president Bouterse, dat het parlement de documenten zou krijgen, kreeg het parlement ze niet.

Vicepresident Ashwin Adhin zei aan het einde van de begrotingsbehandeling, dat hij de stukken naar het parlement zal sturen zodra hij ze allemaal heeft. NDP-fractieleider André Misiekaba ondersteunde Jogi in zijn kritiek, maar voerde aan dat de NDP-fractie 'voorwaardelijk  zal stemmen voor de begroting van Buitenlandse Zaken. Ook hij benadrukte dat de president het parlement de stukken heeft toegezegd. Het college moet ze daarom krijgen, zodat ze zich daarover kan buigen. 

Starnieuws schrijft onder andere, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangegeven dat het tekort van 7,6% teruggebracht is naar 6,5% van het bruto binnenlands product (bbp). Dit op basis van de aangepaste Wet op Staatsschuld. Hoefdraad deelde mee dat de middelen zijn geraamd op Srd 6,7 miljard. De uitgaven zijn begroot op Srd 8,4 miljard. Het tekort is Srd 1,7 miljard.

De bewindsman voerde aan, dat effectief drie maanden te gaan is voor beleidsprogramma's. De ministers hebben aangegeven wat de prioriteiten zijn voor het resterende jaar. Hoefdraad zei dat ondanks de moeilijke situatie de vaste lasten, lonen, subsidies en renteaflossingen gegarandeerd zijn. 

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) merkte op. dat de minister de leningen van Srd 2,3 miljard ook opgebracht heeft op de begroting. Daarnaast is het begrotingstekort Srd 1,7 miljard. Het tekort is volgens hem Srd 4 miljard. Gajadien meent, dat de wet op het Staatsschuld vertrapt wordt, want het financieringstekort is volgens hem ongeveer 16% van het bbp.

Assembleevoorzitster Jenny Geerlings-Simons sprak over een enerverende begrotingsbehandeling met 'ups and downs'. Behalve dat het voor het eerst is dat ze zo laat in het jaar een begrotingsbehandeling begon, werd het parlement geconfronteerd met suppletoire begrotingen vanwege aanpassingen die de regering moest plegen als gevolg van de economische crisis. Gaandeweg de behandeling moesten op basis van de bijdrage van het parlement nog meer aanpassingen worden gepleegd.

Ook het feit dat het Ontwikkelingsplan laat werd ingediend heeft bijgedragen aan de late behandeling van de begrotingen.

0 comments:

Een reactie plaatsen