maandag 28 augustus 2017

De FARC introduceert haar politieke partij tijdens een conferentie te Bogota

'We hebben voor ons veel uitdagingen en veel moeilijkheden, niets is gemakkelijk in politiek'

Partij wordt aanvankelijk de Revolutionaire Alternatieve Strijdkrachten van Colombia genoemd....


Colombia's linkse FARC-rebellengroep introduceert haar politieke partij tijdens een conferentie die zondag begon, een belangrijke stap in de overgang naar een burgerorganisatie na meer dan 50 jaar oorlog en haar eerste kans om beleid aan sceptische kiezers bekend te maken. De zes-daagse bijeenkomst in Bogota van FARC-leden, die tijdens de demobilisatie meer dan 8.000 wapens aan de Verenigde Naties hebben overhandigd, zal naar verwachting vrijdag sluiten met een platform dat de partij volgend jaar campagne gaat voeren voor de verkiezingen, aldus persbureau Reuters maandag 28 augustus 2017.

In het kader van de vredesovereenkomst in 2016 met de regering om haar aandeel te beëindigen in een oorlog die meer dan 220.000 mensen het leven heeft gekost, kreeg de meerderheid van de strijders in de groep die formeel bekend staat ​​als de Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia, amnestie en mocht deelnemen aan de politiek. Of de rebellen steun zullen krijgen van Colombianen, valt nog te bezien.

De FARC's vaak ouderwetse marxistische retoriek werpt velen terug naar hun oprichting in 1964, maar voorstellen voor hervormingen van ingewikkelde eigendomswetten kunnen tractie krijgen met landelijke kiezers die worstelen als boeren.

Het vredesakkoord, afgewezen door een marge van minder dan 1 procent in een referendum voordat het werd gewijzigd en goedgekeurd, verleent de FARC automatischetien zetels in het Congres in 2026, maar de groep kan campagne voor anderen voeren.

In een beeld, dat een paar jaar geleden ondenkbaar was geweest, kwamen FARC-afgevaardigden per bus naar het centrum van de hoofdstad, begeleid door de politie op motorfietsen.

'Vanuit deze gebeurtenis zullen we veranderen in een nieuwe, exclusieve politieke fractie die haar werkzaamheden op juridische wijze zal uitvoeren', zei FARC-leider Rodrigo Londono, die bekend staat onder de naam Timochenko, tegen honderden deelnemers in het evenementencentrum te Bogota.

'We hebben voor ons veel uitdagingen en veel moeilijkheden', zei Londono. 'Niets is makkelijk in de politiek.' Landelijke verbeteringen blijven een focus voor de partij, voegde hij eraan toe.

Veel afgevaardigden droegen conferentie-t-shirts met de slogan 'Een nieuwe partij voor een nieuw land'.  Een schilderij met afbeeldingen van de Cubaanse revolutionaire leiders Fidel Castro en Ernesto 'Che' Guevara, de overleden Venezolaanse president Hugo Chavez en Jezus Christus was te zien.

De partij wordt aanvankelijk de Revolutionaire Alternatieve Strijdkrachten van Colombia genoemd, waarbij de FARC-voorletters in het Spaans worden behouden. Zowel de wetgevende als de presidentsverkiezingen vinden plaats in 2018. Het is nog niet duidelijk waaraan de FARC-kandidaten gaan deelnemmen..

(De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen