dinsdag 8 augustus 2017

De Ware Tijd: Twee Nederlandse terrorismeverdachten wilden aanslag plegen

Doelwit zou 'een vertegenwoordiger van een bevriend land' zijn...

OM verdenkt verdachten van deelname aan een terroristische organisatie


De verdachte Nederlanders die op 23 juli door de politie zijn gearresteerd wilden een aanslag plegen. Zo zou blijken uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie (OM), aldus vanmiddag, dinsdag 8 augustus 2017, de Ware Tijd op haar website. Wie of wat het mogelijk doelwit is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat het gaat om de vertegenwoordiger van een bevriend land.

Aanvankelijk verscheen in de media het bericht, dat mogelijk VS-ambassadeur Edwin Nolan het doelwit van een terroristische aanval zou zijn. Deze veronderstelling werd versterkt omdat volgens ooggetuigen blanke Engelssprekende agenten aanwezig waren toen de verdachten werden opgepakt.

Tot nu toe hult de Amerikaanse ambassade zich in stilzwijgen. Voor reacties werden lokale media verwezen naar de Surinaamse autoriteiten.

Of alleen de twee Nederlandse slagerszonen door Justitie worden vastgehouden, is ook onduidelijk. Aanvankelijk meldde het Openbaar Ministerie de arrestatie van vijf verdachten.

Uit de tenlastelegging blijkt, dat de verdachten beschuldigd worden van deelname aan een terroristische organisatie. Het OM had in haar eerste verklaring aangegeven, dat de verdachten geen gevaar zouden hebben gevormd voor een buitenlandse missie in Suriname.

In het parlement bleef waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, Assembleeleden het antwoord op vragen over deze kwestie schuldig. Minister Welzijn zegt er de voorkeur aan te geven, dat het OM publiekelijk mededelingen doet over de zaak aangezien het deze instantie is die de zaak onderzoekt.

Het OM heeft deze week het contactverbod tussen de verdachten en de buitenwereld inclusief hun advocaten opgeheven. Vanaf hun aanhouding werden ze op een geheim gehouden locatie vastgehouden.

0 comments:

Een reactie plaatsen