vrijdag 18 augustus 2017

Een nieuwe cocaïne-producerende hotspot schiet wortel in Peru

Cocateelt en de productie van cocaïne breiden zich uit in het grensgebied met Colombia en BraziliëEen nieuwe cocaïne-producerende hotspot schiet wortel in Peru, in de buurt van zijn grens met Colombia en Brazilië een de lokale overheden maken zich zorgen, dat dissidente FARC-guerilla's daar samen met drugshandelaren kunnen samenwerken, aldus Peru's minister van Defensie. De cocateelt en de productie van cocaïne breiden zich uit in het grensgebied, vooral omdat Peru haar inspanningen heeft opgevoerd om drugshandelaren aan te pakken misdrijven in de Vraem (Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro), een bundel jungle valleien waar meer dan de helft van de Peruaanse cocaïne nu wordt gemaakt, zei minister van Defensie Jorge Nieto. aldus persbureau Reuters vrijdag 18 augustus 2017.

'Als we op één plek succesvol zijn, gaan ze elders,' zei Nieto tijdens een persconferentie met buitenlandse media.


Peru en Colombia zijn de top twee cocaïneproducenten ter wereld en de cocateelt in het grensgebied met Colombia-Brazilië is de laatste jaren verdrievoudigd tot ongeveer 20.000 hectare, volgens een rapport van Peru's drugsagentschap Devida (La Comisión Nacional para el Desarrollo y Vida sin Drogas).

'We hebben een zeer gecompliceerde situatie daar', zei Nieto. Cocaïneproductie in de regio is nog niet op de schaal van de Vraem, zei Nieto, maar Peru maakt zich zorgen dat strijders van de Marxistische Revolutionaire Gewapende Strijdkrachten van Colombia (FARC), die hebben geweigerd om hun wapens in te leveren, actief worden in de groeiende drugshandel. Bijna 7.000 FARC-rebellen zijn gedemobiliseerd als onderdeel van een vredesovereenkomst met de regering van Colombia. Maar, sommige eenheden hebben geweigerd hun wapens neer te leggen en zullen naar verwachting betrokken blijven bij illegale activiteiten.

'Dit zijn mensen die getraind zijn om wapens te gebruiken en hebben dat al 20-30 jaar gedaan. Het is een manier van leven en daarom zijn we bezorgd', zei Nieto. 'We moeten onze mechanismen op die grens versterken.'

Peru heeft geworsteld met zijn eigen dissidente rebellen van het Maoïstische geïnspireerde Lichtend Pad (Sendero Luminoso) die in de jaren negentig weigerden hun wapens af te staan en nu drugshandelaren helpen de Vraem te controleren.

Nieto heeft geweigerd om te schatten hoeveel dissidente Lichtend Pad-strijders actief zijn in de Vraem. De vorige regering schatte hun aantal cijfers tussen 200 en 500 in 2014. Bijna 10.000 militaire officieren in de Vraem proberen de controle van de regio van rebellen en drugshandelaars over te nemen, aldus Nieto.


(De Surinaamse Krant/Reuters)

0 comments:

Een reactie plaatsen